Τελικά ότι η αντιβίωση και το αλκοόλ δεν πάνε μαζί είναι μύθος ή όχι;

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Ευρέως διαδεδομένη είναι η αντίληψη ότι...

το αλκοόλ σε συνδυασμό με τα αντιβιοτικά προκαλούν επικίνδυνες παρενέργειες. Όμως για τα περισσότερα αντιβιοτικά καμία από αυτές τις υποθέσεις δεν είναι αλήθεια. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο, που ακολουθεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατανάλωση αντιβιοτικών και αλκοόλ.

Ο φόβος για τους γιατρούς είναι ότι λόγω αυτών των αντιλήψεων οι ασθενείς θα παραλείψουν κάποια δόση του φαρμάκου, επειδή ήπιαν ένα ποτήρι κρασί, γεγονός που οδηγεί στο σοβαρό πρόβλημα της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά. Βέβαια παρά το γεγονός ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν αλληλεπιδρά με τα περισσότερα αντιβιοτικά, μπορεί να μειώσει την ενέργειά σας και να καθυστερήσει την ανάρρωσή σας. Και φυσικά η μέθη δεν πρόκειται να βοηθήσει, αλλά αντίθετα θα σας αφυδατώσει και θα σας προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές. Επιπλέον, καθώς προκαλούν παρόμοιες παρενέργειες, όπως στομαχικές διαταραχές, ζάλη και υπνηλία ο συνδυασμός τους αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισής τους. Έτσι, καλύτερα να αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ μέχρι να τελειώσετε τα αντιβιοτικά σας και να αισθανθείτε καλύτερα.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και κάποια αντιβιοτικά, τα οποία αν τα παίρνετε απαγορεύεται να καταναλώνετε αλκοόλ. Αυτά είναι η μετρονιδαζόλη, η τινιδαζόλη, η τριμεθοπρίμη-σουλφαμεθοξαζόλη, η λινεζολίδη, η δοξυκυκλίνη και η ερυθρομυκίνη. Η ταυτόχρονη λήψη μετρονιδαζόλης, τινιδαζόλης και πιο σπάνια της τριμεθοπρίμης-σουλφαμεθοξαζόλης με αλκοόλ θα προκαλέσουν: πονοκέφαλο, πόνο στο στήθος, δύσπνοια,

αυξημένο ή ακανόνιστο χτύπο καρδιάς (ταχυκαρδία ή αρρυθμία), ερυθρότητα δέρματος (εξάψεις), ζάλη, ναυτία και έμετο. Λόγω αυτών των παρενεργειών θα πρέπει να αποφεύγετε το αλκοόλ για 48-72 ώρες μετά τη διακοπή της λήψης των παραπάνω φαρμάκων.

Η λινεζολίδη μπορεί να αλληλεπιδράσει με αλκοολούχα ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση π.χ. κρασί, μπύρα και να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Η δοξυκυκλίνη και λιγότερο η ερυθρομυκίνη

αν συνδυαστούν με αλκοόλ θα μειωθεί η αποτελεσματικότητά τους.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη