ΕΕ: Εντείνονται οι πιέσεις στη Σερβία

Έντονες πιέσεις ασκούνται στη Σερβία από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για την αναθεώρηση της πολιτικής του Βελιγραδίου απέναντι στη Μόσχα.

Οι αντιπρόεδροι της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο Κνουτ…

Φλένκερστάιν και Τάνια Φαγιόν σε ξεχωριστές συνεντεύξεις που παραχώρησαν στις σερβικές εφημερίδες Danas και Politika επισήμαναν την ανάγκη να ακολουθήσει η Σερβία πιστά την εξωτερική πολιτική της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία. Κατανοούμε τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία αλλά αναμένουμε πλήρη αφοσίωση στην ευρωπαϊκή προοπτική [...] η εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων και των κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία, σταδιακά θα πρέπει να αρχίζει να εφαρμόζεται και από τη Σερβία, δηλαδή να εναρμονιστεί πλήρως η εξωτερική πολιτική της Σερβίας με την πολιτική της Ένωσης" ανέφερε στην εφημερίδα Politika η ευρωβουλευτής Τάνια Φαγιόν, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο συνάδελφος της Κνουτ Φλένκερστάιν, μιλώντας στην εφημερίδα Danas έκανε ακόμη ένα "βήμα", εκφράζοντας "τη δυσαρέσκεια των ευρωπαϊκών θεσμών για τις αναγγελθείσες κοινές στρατιωτικές παρελάσεις Σερβίας-Ρωσίας", που έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο. Αν ήμουν στη θέση του Βελιγραδίου θα κοιτούσα να ακυρώσω αυτές τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Ρωσία διότι η πραγματοποίησή τους δεν θα αρέσει στην πλειοψηφία των ευρωβουλευτών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα απαντήσει με κάποιο τρόπο" προειδοποίησε -μεταξύ άλλων- ο κ. Φλενκερστάιν.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε εκείνες που έκανε πριν από τρεις ημέρες ο Έντουαρντ Κούκαν, επικεφαλής επιτροπής ευρωβουλευτών που επισκέφτηκε το Βελιγράδι και αφορούσαν την παρουσία του προέδρου της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, στη στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα, στις 9 Μαΐου.

Ο κ. Κούκαν συμβούλεψε τον πρόεδρο της Σερβίας "όταν θα επισκεφτεί τη Μόσχα να μην παραστεί στη στρατιωτική παρέλαση, αλλά να καταθέσει μόνο στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων του 2ου Παγκοσμίου πολέμου".

Η αντίδραση του προέδρου της Σερβίας ήταν άμεση. "Δεν ζήτησα τη συμβουλή του κυρίου Κούκαν και μάταια ασκεί πιέσεις για να λάβω αποφάσεις που δεν είναι προς το συμφέρον των πολιτών της Σερβίας" απάντησε ο Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη