ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ BAD BANK ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Ειδική μνεία γίνεται στη λίστα μεταρρυθμίσεων που η Ελληνική Κυβέρνηση συζητά με το Brussels Group. H πρώτη αναφορά μιλάει για προώθηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού τραπεζών και ιδιωτών. Η δεύτερη πρόταση...

μιλάει για τη δημιουργία ενός φορέα (για απλούστευση αναφέρεται σε bad bank) που θα χρησιμοποιήσει τα 10,9 δισ. ευρώ ομολόγων του EFSF και μέσω αυτών θα αναλάβει να πάρει κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες για να τα διευθετήσει.

Πρόκειται για το σχέδιο που έχει ήδη παρουσιάσει ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκης. Με βάση το σχέδιο αυτό ο συγκεκριμένος φορέας κάνοντας χρήση του παραπάνω κεφαλαίου ή τμήμα αυτού, θα μοχλεύσει το κεφάλαιό του και θα εξαγοράσει με σημαντική έκπτωση σε συνεργασία με τις τράπεζες κομμάτι των κόκκινων δανείων τους. Τα κεφάλαια των τραπεζών δεν θα μειωθούν αφού ούτως ή άλλως για τα κόκκινα δάνεια έχουν ήδη αναληφθεί σημαντικές προβλέψεις από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

Στη συνέχεια ο φορέας θα προχωρήσει σε ρυθμίσεις των δανείων αυτών με στόχο να πάρει πίσω τουλάχιστον το αρχικό κεφάλαιο μη επιβαρύνοντας το δημόσιο χρέος. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση θα καταφέρει να απαλλάξει τις τράπεζες από το άλγος των κόκκινων δανείων που κατατρώγουν τους ισολογισμούς τους και συγχρόνως να βοηθήσει αδύναμες οικονομικές μονάδες και φυσικά πρόσωπα να ενταχθούν και πάλι στην διαδικασία παραγωγής απαλλαγμένα από το χρέος τους.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη