Επιδημία τουλαραιμίας στο Κόσοβο

Επιδημία τουλαραιμίας κήρυξε στο Κοσόβο η Επιτροπή για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Λοιμωδών Νοσημάτων του υπουργείου Υγείας και ενεργοποίησε όλες τις κατά τόπους ομάδες για την αποτροπή εκδήλωσης νέων κρουσμάτων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, από την 1η Ιανουαρίου του 2014 έως τις 10 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν συνολικά 206 κρούσματα τουλαραιμίας και παρατηρείται αυξανόμενη τάση νόσησης από τον Ιανουάριο του 2015, όπως μεταδίδουν ΜΜΕ στην Πρίστινα.

Μέχρι τώρα δεν έχει αναφερθεί κρούσμα θανάτου από τη νόσο, τονίζεται στην ανακοίνωση του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η ασθένεια καταγράφεται κυρίως στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα του Κοσόβου, σε 19 δήμους με 88 εστίες.

Ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών είναι στις πόλεις Βούτσιτρν, Όμπιλιτς και Σρμπιτσα και με μικρότερη συχνότητα της νόσου παρατηρείται στις πόλεις Πρίζρεν και Σούβα Ρέκα.

Η τουλαραιμία είναι κοινό λοιμώδες νόσημα μεταξύ των άγριων τρωκτικών και μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω της επαφής με τον ιστό μολυσμένων ζώων ή μέσω δηγμάτων εντόμων και κουνουπιών το καλοκαίρι.

Από τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί κατά τη διάρκεια ελέγχου προκύπτει ότι στις περιοχές με αυξημένο αριθμό ασθενών από τη νόσο, παρατηρήθηκε μεγάλος αριθμός τρωκτικών.

Η ασθένεια μεταδίδεται και με τη χρήση νερού από πηγάδια, από ανεπαρκή συντήρηση τροφίμων και την επαφή με μολυσμένα αντικείμενα.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη