Hρωες και καιροσκόποι του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα με αφορμή τα 100 χρόνια από την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου (Αύγουστος 1914- Νοέμβριος 1918).

Δύο στρατιώτες επιστρέφουν από τα χαρακώματα στα σπίτια τους σωματικά και ψυχικά λαβωμένοι…

με τις ζωές τους να φωτίζονται μέσα από τη γραφή του Γάλλου συγγραφέα Πιέρ Λεμέτρ στο ξεχωριστό πεζογράφημά του «Καλή αντάμωση εκεί ψηλά», των εκδόσεων Μίνωας.

Ο συγγραφέας, βραβευμένος με το βραβείο Concourt 2013, το μεγαλύτερο λογοτεχνικό βραβείο της Γαλλίας, με την δυναμική γλώσσα δημιουργεί ένα μυθιστόρημα 588 σελίδων γεμάτο συναισθηματικές εντάσεις, αποτυπώνοντας κινηματογραφικά τα γεγονότα, πραγματικά-φανταστικά ,της μεταπολεμικής Γαλλίας.

Ο Αλμπέρ Μαγιάρ, δημόσιος υπάλληλος ταπεινής καταγωγής, καταπιεσμένος από την μανία της μητέρας του για εξουσία, και ο Εντουάρ Περικιούρ, καλλιτέχνης από μεγαλοαστική οικογένεια, περιφρονημένος από τον αυταρχικό τραπεζίτη πατέρα του, ενώνονται κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Λίγο πριν από την ανακωχή του 1918, η μονάδα τους επιτίθεται εναντίον των γερμανικών στρατευμάτων στο ύψωμα 113.

Επικεφαλής είναι ο αξιωματικός Ανρί ντ» Ονλέ-Πραντέλ, ένας καιροσκόπος αξιωματικός, απόλυτα σίγουρος ότι ο πόλεμος δεν είναι γραφτό να τον σκοτώσει αλλά να του δώσει ευκαιρίες.

Όταν ο υπάλληλος Αλμπέρ ανακαλύπτει ότι ο αξιωματικός είναι υπεύθυνος για τον θάνατο δύο ανδρών, βρίσκεται θαμμένος κάτω από χώματα.

Ο διανοούμενος Εντουάρ τον σώζει αλλά μια οβίδα τραυματίζει βαριά τον ίδιο με αποτέλεσμα να του παραμορφώσει το πρόσωπο

Οι δύο άνδρες επιβιώνουν από τον πόλεμο με αρκετά διαφορετικό τρόπο, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Αλμπέρ, επιστρέφει από τον κόσμο των νεκρών. Ο Εντουάρ βρίσκεται στο χειρουργείο με τραύματα σε όλο του το σώμα, αλλά οι πληγές από το θραύσμα της οβίδας του έχει διαλύσει όλη την κάτω σιαγόνα.

Φαίνεται ο λαιμός, ο ουρανίσκος και μόνο τα επάνω δόντια. Και είναι μόνο είκοσι τριών ετών…

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη