Συναγερμός στην Κύπρο για ύποπτο κρούσμα Εμπολα

Ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος για τους συνεπιβάτες Ισραηλινού, που θεωρήθηκε στις ΗΠΑ ως χαμηλού κινδύνου για τον ιό Εμπολα, οι οποίοι έφτασαν το μεσημέρι στο…

αεροδρόμιο Λάρνακας με πτήση από τη Βιέννη.

Πρόσθεσε πως αμέσως μόλις λήφθηκε η πληροφορία για την άφιξη του άνδρα στην Κύπρο με τις Αυστριακές Αερογραμμές τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για αντιμετώπιση του ιού Εμπολα και ενημερώθηκαν οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών καθώς και η Hermes Airports.

Όπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Υγείας «σήμερα το πρωί το Υπουργείο ενημερώθηκε με email από την πολιτεία του Κονέκτικατ στις ΗΠΑ ότι ένας Ισραηλινός, ο οποίος θεωρήθηκε χαμηλού κινδύνου για τον ιό Εμπολα, αναμενόταν να φτάσει στην Κύπρο με προορισμό το Ισραήλ. Συγκεκριμένα ο άνδρας βρισκόταν στη Λιβερία σε μια συγκεκριμένη περιοχή η οποία είχε κρούσματα του ιού και όταν ταξίδεψε στις ΗΠΑ τέθηκε υπό επιτήρηση» είπε.

Πρόσθεσε πως «στο Κονέκτικατ έβαλαν τον άνδρα σε συγκεκριμένο χώρο και του έπαιρναν την θερμοκρασία δύο φορές την ημέρα, μέχρι να συμπληρωθούν 21ημέρες. Μετά την περίοδο αυτή, δηλαδή τις 21 μέρες ο άνδρας θα ήταν καθαρός». Ωστόσο, συνέχισε ο Υπουργός «προτού ολοκληρωθούν οι 21 μέρες που κανονικά ήταν στις 9 Ιανουαρίου,

ο άνδρας έφυγε από τις ΗΠΑ για επαγγελματικό ταξίδι στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου».

Όταν το Υπουργείο Υγείας ενημερώθηκε για το συμβάν, συνέχισε ο κ. Πατσαλής «ο Ισραηλινός βρισκόταν ήδη στο αεροπλάνο των Αυστριακών Αερογραμμών από τη Βιέννη με προορισμό τη Λάρνακα.

Το αεροσκάφος έφτασε στο αεροδρόμιο Λάρνακας γύρω στις 14.30 το μεσημέρι και αμέσως το Υπουργείο Υγείας έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο για αντιμετώπιση του ιού Έμπολα, που αφορά είσοδο ατόμων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας από λιμάνια ή αεροδρόμια» είπε.

Ταυτόχρονα σημείωσε, «ενημερώθηκαν ο Υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Ιωνάς Νικολάου και Σωκράτης Χάσικος και η Hermes Airports. Όπως προνοεί το σχέδιο για τον Εμπολα, όταν ένας επιβάτης βρίσκεται σε αεροσκάφος θα πρέπει να του λαμβάνεται συνεχώς η θερμοκρασία».

Μέσω του Πύργου Ελέγχου ενημερώθηκαν οι πιλότοι στο αεροσκάφος και κάποιος ανέλαβε να παίρνει τη θερμοκρασία του άνδρα», ανέφερε. Επιπρόσθετα, είπε, «δόθηκαν έντυπα για να συμπληρώσουν οι υπόλοιποι επιβάτες του αεροσκάφους με τα στοιχεία διαμονής και τα τηλέφωνα τους προκειμένου να επικοινωνήσουμε μαζί τους».

Ανέφερε ακόμα ότι «τελικά διεφάνη πως ο Ισραηλινός δεν είχε θερμοκρασία κάτι για το οποίο ενημερωθήκαμε άμεσα. Αυτό σημαίνει ότι εάν ο συγκεκριμένος άνδρας είχε τον ιό Έμπολα τότε δεν θα μπορούσε να τον μεταδώσει στους συνεπιβάτες του γιατί ο ιός δεν μεταδίδεται με τον πυρετό αλλά με την επαφή με σωματικά υγρά, δηλαδή αίμα, ιδρώτα, σπέρμα και σάλιο».

Ο Υπουργός Υγείας εξήγησε ακόμα ότι «μόλις το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, στο χώρο βρίσκονταν ήδη ασθενοφόρο και ειδικοί νοσηλευτές.

Οι νοσηλευτές ανέβηκαν στο αεροπλάνο και μόλις πήραν την θερμοκρασία του Ισραηλινού διαπιστώθηκε ότι αυτή ήταν χαμηλή και δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος για τους συνεπιβάτες του».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «οι επιβάτες του αεροσκάφους έφυγαν για τα σπίτια τους, δεδομένου ότι δεν διέτρεχαν κανένα κίνδυνο, ενώ ο Ισραηλινός παρέμεινε στο αεροπλάνο.

Στον άνδρα εξηγήθηκε ότι σε περίπτωση που κατέβαινε στην Κύπρο θα έπρεπε να τεθεί σε καραντίνα και να του λαμβάνεται η θερμοκρασία, σύμφωνα με το σχέδιο που υπάρχει για τον ιό Έμπολα» είπε και πρόσθεσε πως «ο άνδρας τελικά αποφάσισε να επιστρέψει πίσω στη Βιέννη με το ίδιο αεροσκάφος με το οποίο έφτασε στο νησί μας».

Ταυτόχρονα ο Φίλιππος Πατσαλής ξεκαθάρισε πως «το σημαντικό είναι ότι δεν έχουν κινδυνέψει οι συνεπιβάτες του Ισραηλινού, κανένας δεν διατρέχει κίνδυνο και δεν υπάρχει ο οποιοσδήποτε κίνδυνος για πιθανή μετάδοση του ιού Έμπολα, αφού δεν υπάρχει οποιαδήποτε ανησυχία για κάτι τέτοιο».

Πηγή: philenews

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη