Φοβάστε για τις καταθέσεις σας; Δεν κινδυνευουν εκτός αν..

απο το newsbomb.gr

Η προοπτική της πολιτικής αστάθειας αυξάνει την ανησυχία των πολιτών για τη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας. Ειδικότερα, όμως, ορισμένοι από αυτούς σκέπτονται τις … τραπεζικές τους καταθέσεις. Αυτή την ανησυχία, αλλά και το γεγονός ότι ως τώρα δεν υπάρχει ορατή φυγή κεφαλαίων από την Ελλάδα, οδήγησαν τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα να δηλώσει προ ημερών ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τις καταθέσεις των πολιτών. Στην πραγματικότητα η ανησυχία έχει νόημα μόνον υπό την προϋπόθεση ότι θα φτάσουμε στα τέλη Μαρτίου, χωρίς να έχουμε σταθερή κυβέρνηση με συγκεκριμένη οικονομική πολιτική, με αποτέλεσμα να πρέπει να χρηματοδοτήσουμε μόνοι μας την οικονομία. Τότε, με δεδομένο ότι δεν φεύγουμε από το ευρώ, τότε έχουμε δυο λύσεις:

Πρώτον, η φορολόγηση των καταθέσεων εφάπαξ ή ετησίως (με μικρότερο επιτόκιο), ή από ένα ποσό κι επάνω, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων του εξωτερικού, ώστε να προληφθεί μαζική έξοδος κεφαλαίων.

Αυτό βέβαια συνεπάγεται μια ευρεία σειρά συμφωνιών της ελληνικής κυβέρνησης με τραπεζικά ιδρύματα ανά τον κόσμο, τα οποία να δεχθούν να αναγκάσουν τους Έλληνες καταθέτες να δηλώσουν τις καταθέσεις τους . Η λογική λέει ότι αυτό είναι σχεδόν αδύνατον. Εάν, πάλι, μιλάμε μόνο για καταθέσεις εσωτερικού, πρέπει να διαχωρίσουμε τις λογιστικές καταθέσεις (που ξεπερνούν τα 170 δις ευρώ) από τις πραγματικές που δεν ξεπερνούν τα 12 δις (τα υπόλοιπα οι τράπεζες τα έχουν δώσει ως δάνεια). Σε κάθε περίπτωση αυτή η επιλογή είναι πολύ δύσκολη και με επιεικώς αμφίβολα αποτελέσματα.

Δεύτερον, η από όλους απευκταία περίπτωση επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, περίπτωση στην οποία αντιτίθενται όλα τα κόμματα (πλην ΚΚΕ), κάνει εξαιρετικά θολό το τοπίο σχετικά με τις τραπεζικές καταθέσεις. Σε κάθε περίπτωση, είναι προς το συμφέρον όλων ο κατά το δυνατόν συντομότερος σχηματισμός κυβέρνησης που θα έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, ώστε να διαχειριστεί την πολύ ευαίσθητη περίοδο την οποία διανύουμε ως χώρα.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη