Τι συνταρακτικό θα συμβεί απόψε το βράδυ στον πλανήτη;

Σε κοντινή απόσταση -περίπου 1,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων- θα... πλησιάσει τον πλανήτη μας σήμερα το βράδυ ο αστεροειδής με την κωδική ονομασία «2004 BL86».

Η παρατήρησή του θα είναι δυνατή στο Βόρειο Ημισφαίριο ακόμα και από ερασιτέχνες αστρονόμους, οι οποίοι θα μπορούν να τον δουν με τα τηλεσκόπια και τα κιάλια τους.

Ο αστεροειδής, διαμέτρου περίπου μισού χιλιομέτρου, θα βρεθεί σε απόσταση περίπου τριπλάσια από τη Σελήνη, αλλά δεν αποτελεί κίνδυνο, όπως ανακοίνωσε η NASA. Πρόκειται για το κοντινότερο πέρασμα που θα κάνει αστεροειδής τέτοιου μεγέθους έως το 2027, όταν ο επίσης μεγάλος αστεροειδής «1999 ΑΝ10» αναμένεται να πλησιάσει τη Γη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, το πέρασμα του αστεροειδούς θα είναι ασφαλές, ωστόσο, σημειώνεται ότι θα είναι το πιο κοντινό πέρασμα σώματος τέτοιου μεγέθους μέχρι το 2027, όταν αναμένεται να «προσεγγίσει τη Γη θα πλησιάσει ο αστεροειδής 1999 ΑΝ10».

Όταν φτάσει στο κοντινότερο σημείο στη Γη, ο αστεροειδής θα βρίσκεται σε απόσταση 1,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

«Σήμερα, 26 Ιανουαρίου, ο "2004 BL86" θα φτάσει στο κοντινότερο στη Γη σημείο για τα επόμενα τουλάχιστον 200 χρόνια», ανέφερε σχετικά ο Ντον Γέομανς, οποίος σύντομα θα αποχωρήσει από τη θέση του μάνατζερ του «Near Earth Object Program Office» της NASA μετά από 16 χρόνια. «Αν και δεν αποτελεί απειλή για τη Γη για το κοντινό μέλλον, πρόκειται για ένα σχετικά κοντινό πέρασμα από έναν σχετικά μεγάλο αστεροειδή, οπότε μας παρέχεται η μοναδική δυνατότητα να παρατηρήσουμε και να μάθουμε περισσότερα».

Οι επιστήμονες της NASA σκοπεύουν να μάθουν περισσότερα για τον αστεροειδή μέσω παρατήρησης με μικροκύματα από την κεραία του «Deep Space Network» στο Γκόλντστοουν και το αστεροσκοπείο του Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο αστεροειδής «2004 BL86» είχε εντοπιστεί αρχικά στις 30 Ιανουαρίου του 2004 από τηλεσκόπιο του LINEAR (Lincoln Near-Earth Asteroid Research) στο Νέο Μεξικό. protothema.gr

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη