Τζον Κέρι: Ζήτω η Γαλλία

"Ζήτω η Γαλλία", έγραψε χθες βράδυ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στο βιβλίο συλλυπητηρίων στη γαλλική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων στο Παρίσι. Η καρδιά μας…

είναι κοντά σας για τον εφιάλτη που η Γαλλία έζησε τις τελευταίες ημέρες", έγραψε ο Κέρι χαιρετίζοντας τον "περήφανο και μεγάλο σύμμαχο" και "φίλο" των ΗΠΑ. Αυτό που το Charlie Hebdo σημαίνει, ουδέποτε θα σιγήσει. Η ιδέα της ελευθερίας της έκφρασης είναι παρά πολύ ισχυρή. Ζήτω η Γαλλία", έγραψε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που είναι γαλλόφιλος, γαλλόφωνος και μέλη της οικογένειάς του έχουν γαλλική υπηκοότητα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Ουάσινγκτον Ζεράρ Αρό, ο Κέρι "συνεχάρη επίσης τη γαλλική αστυνομία για την αποτελεσματικότητά της".

Ο Τζον Κέρι ήταν ο πρώτος στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης που την Τετάρτη μιλώντας στα γαλλικά εξέφρασε την αλληλεγγύη του και συμπόνια μετά την επίθεση κατά της σατιρικής εφημερίδας στην οποία 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Σε μια σπάνια διπλωματική κίνηση, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μετέβη το βράδυ της Πέμπτης στη γαλλική πρεσβεία για να τηρήσει ενός λεπτού σιγή και να γράψει στο βιβλίο συλλυπητηρίων, τονίζοντας "Ζήτω η Γαλλία".

Σε ομιλία του χθες βράδυ, για μια ακόμη φορά ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την αλληλεγγύη των ΗΠΑ προς τη Γαλλία, τον "παλαιότερο σύμμαχό" τους επισημαίνοντας τις κοινές τους "οικουμενικές αξίες" όπως η ελευθερία.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη