«Μάχη» στο Νταβός για το πετρέλαιο

Στο ελβετικό θέρετρο Νταβός, εκεί όπου πραγματοποιείται το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με τη συμμετοχή ορισμένων εκ των ισχυρότερων ανθρώπων στην υφήλιο, η «μάχη» για το πετρέλαιο άναψε, σύμφωνα με το πρακτορείο…

Ρόιτερς.

Εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ υπερασπίστηκαν στο Φόρουμ την απόφαση του Οργανισμού να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή παρά τη συνεχιζόμενη υποχώρηση της τιμής του «μαύρου χρυσού».

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι πετρελαϊκών εταιρειών προειδοποίησαν ότι η μείωση των επενδύσεων στην εξόρυξη – λόγω της χαμηλής τιμής του προϊόντος – θα μπορούσε μελλοντικά να οδηγήσει σε δραματική αύξηση της τιμής.

Ο Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, επικεφαλής της ιταλικής εταιρείας ενέργειας Eni Spa, είπε ότι «εάν ο ΟΠΕΚ δεν αποκαταστήσει τη σταθερότητα στην τιμή του πετρελαίου», μελλοντικά η τιμή θα μπορούσε να εκτοξευτεί «πάνω από 200 δολάρια το βαρέλι». Χρειαζόμαστε σταθερότητα. Ο ΟΠΕΚ είναι σαν την κεντρική τράπεζα που πρέπει να σταθεροποιεί την τιμή του πετρελαίου ώστε οι επενδύσεις να συνεχίζονται κανονικά», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Ντεσκάλτζι. Ο ίδιος εκτιμά ότι η τιμή θα διατηρηθεί χαμηλά για τους επόμενους 12 με 18 μήνες, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η απάντηση του ΟΠΕΚ ήρθε δια στόματος του γενικού του γραμματέα, Αμπντουλάχ αλ Μπάντρι. «Εάν είχαμε μειώσει την παραγωγή το Νοέμβριο, θα έπρεπε να συνεχίσουμε να τη μειώνουμε και σήμερα, δεδομένου ότι δεν θα μείωναν την παραγωγή τους οι χώρες εκτός ΟΠΕΚ» τόνισε ο αλ Μπάντρι. Όλοι μας ζητούν να μειώσουν την παραγωγή. Εγώ θέλω να σας ρωτήσω, παράγουμε με υψηλό ή χαμηλό κόστος; Ας εξορύξουμε πρώτα το πετρέλαιο με το χαμηλότερο κόστος και μετά ας ασχοληθούμε με το πετρέλαιο που απαιτεί μεγαλύτερο κόστος εξόρυξης» πρόσθεσε ο ίδιος. Οι τιμές θα επανέλθουν. Το έχω δει να γίνεται 3 με 4 φορές στη ζωή μου» κατέληξε ο αλ Μπάντρι.

Σήμερα, στις 09:47 ώρα Ελλάδας, στις ασιατικές αγορές η τιμή του «μαύρου χρυσού» υποχώρησε εκ νέου.

Συγκεκριμένα, το μπρεντ μειώθηκε κατά 3 σεντς στα 49 δολάρια το βαρέλι ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού υποχώρησε κατά 26 σεντς στα 47,52 δολάρια το βαρέλι.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη