ΕΛΑΣ: Η εξάρθρωση της συμμορίας θα οδηγήσει στην εξιχνίαση πολύκροτων υποθέσεων

Πεπεισμένοι είναι οι αξιωματικοί της Ασφάλειας πως η εξάρθρωση της μεγαλύτερης εγκληματικής οργάνωσης που έδρασε στην Ελλάδα, θα οδηγήσει πολύ σύντομα στην εξιχνίαση πολύκροτων υποθέσεων που παράμειναν στα συρτάρια της…

ΕΛ.ΑΣ ως ανεξιχνίαστες. Τόσο ποινικού περιεχομένου, όσο και τρομοκρατικού. Μάλιστα αναμένεται να υπάρξουν και νέες συλλήψεις ατόμων που κινούνταν στον εκτελεστικό βραχίονα της συμμορίας και ουσιαστικά αναλάμβαναν έναντι χρηματικών ποσών που ξεκινούσαν από τα 2000 ευρώ και έφτασαν

σε πολλές δεκάδες να εκτελούν συμβόλαια θανάτου, να τοποθετούν βόμβες, να διαθέτουν οπλισμό…

Έλληνες και αλλοδαποί (κυρίως Αλβανοί) θα κληθούν εντός των επομένων ημερών να δώσουν εξηγήσεις στα κεντρικά της Ασφάλειας. Ειδικά για το θέμα του ξεπλύματος πολλών εκατομμυρίων ευρώ από εγκληματικές δραστηριότητες θα οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη πρόσωπα υπεράνω πόσης υποψίας. «Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί πολλές υποθέσεις… Ψάχνουμε να λύσουμε το γρίφο της διπλής δολοφονίας των μελών της Χρυσής Αυγής, καθώς ο ίδιος ο Παναγιώτης Βλαστός φέρεται να είπε πως γνωρίζει τους δράστες. Προσπαθούμε να εξιχνιάσουμε τρεις περιπτώσεις εκτέλεσης ανθρώπων της νύχτας, όπως για παράδειγμα Αλέκου Κοσμόπουλου το 2008…» επισημαίνει στο

αξιωματικός της Ασφάλειας και προσθέτει «υπάρχουν όμως και περίεργες καταγραφές. Όπως το συμβόλαιο θανάτου κατά

του δικηγόρου Πέτρου Μαντούβαλου για μια υπόθεση διακίνησης τόνων κοκαΐνης. Προφανώς ο ποινικολόγος είχε αναλάβει την υπεράσπιση κάποιων εμπλεκομένων… Βέβαια ας μην ξεχνάμε πως ένας βασικός άξονας ερευνών είναι η σχέση ατόμων της εγκληματικής οργάνωσης με μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς και την ομάδας του Νίκου Μαζιώτη».

Η «προστατευόμενη μάρτυρας» και ο insider

Ο Παναγιώτης Βλαστός, μετά από τόσα χρόνια στις φυλακές έχει χάσει – όπως λένε αναλυτές της Αστυνομίας – την αίσθηση του χρόνου και του μέτρου. Αυτές οι υπερβολές που τον ακολουθούσαν από τα πρώτα χρόνια που μπήκε βαθιά στον κόσμο της παρανομίας τον οδηγούν σε λάθη, τα οποία εκμεταλλεύονται οι αρχές… «Ο 45χρονος είναι πανέξυπνος, φοβερά οργανωτικός αλλά παράλληλα επικίνδυνος και κυκλοθυμικός…» λένε οι αστυνομικοί.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση η εμμονή που του είχε γίνει η συνομήλικη ξαδέλφη τους Λίτσα – εκ των βασικών μελών της συμμορίας – γιατί όπως τόνισε στην παρουσίαση

ο διοικητής Ασφαλείας

«ο συγκεκριμένος βαρυποινίτης είχε αποδώσει σε πρόσφατη δίκη για την απόπειρα απόδρασής του, στο συγγενικό του αυτό πρόσωπο, το γεγονός ότι είχε απωλέσει χρηματικό ποσό της τάξεως των 250.000 ευρώ, λύτρα από έκνομη δραστηριότητά του – αρπαγή”. Θέλησε να την εκδικηθεί και σφράγισε σε βάρος της συμβόλαιο θανάτου. Η γυναίκα ήρθε σε επαφή με την Αστυνομία και οι πληροφορίες λένε πως ακόμα και στο συμβόλαιο θανάτου για την Πρόεδρο Εφετών κυρία Παρασκευή Καλαϊτζη (πρόεδρος του δικαστηρίου της απαγωγής Παναγόπουλου) καθώς και αστυνομικών της συνοδείας της, η δολοφονία δεν έγινε γιατί βοήθησε η συγκεκριμένη γυναίκα. “Επειδή το πρόσωπο που ανέλαβε την ανθρωποκτονία συνελήφθη λίγες μέρες πριν εκτελέσει αυτό το σχέδιο αποπειράθηκαν, με την τοποθέτηση ισχυρού εκρηκτικού μηχανισμού στη κατοικία, για να πραγματοποιήσουν τον σκοπό τους. Το συμβάν αυτό έλαβε χώρα στις 22/11/2012”, λέει επισήμως η Αστυνομία.

Από τότε η 45χρονη είχε μπει σ΄ενα ιδιότυπο στάδιο προστασίας γι» αυτό και σώθηκε την πρώτη φόρά που πήγαν να την σκοτώσουν στις 23 Νοεμβρίου. Λίγο πριν φτάσουν οι δυο εκτελεστές στο σπίτι της στη Μεταμόρφωση εντοπίστηκαν από αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ που περιπολούσαν γι» αυτο το λόγο στην περιοχή. Στην κατάθεση που έδωσε η Λίτσα ανέφερε πολλές λεπτομέρειες για τις παράνομες δραστηριότητες του ξαδέλφου της.

Βεβαια πληροφορίες από την Αστυνομία λένε πως υπάρχει και δεύτερο άτομο που κατάφερε να μπει στην συμμορια και να δώσει πολύτιμα στοιχεία στη Δίωξη Εκβιαστών.

Έβγαλαν off τον σούπερ-κοριό

Ιδιαίτερο κεφάλαιο στις έρευνες αποτελεί ο τρόπος που η συμμορία επικοινωνούσε μεταξύ της. “Από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες, κυρίως από τα κοινόχρηστα τηλέφωνα, τα αρχηγικά μέλη ανέφεραν εσκεμμένα διαφορετικά πράγματα επειδή θεωρούσαν ότι οι συνομιλίες καταγράφονται με σκοπό τον αποπροσανατολισμό των διωκτικών Αρχών. “Τις εντολές, τις γραπτές και προφορικές τις έδιναν πάντα δια ζώσης, σε κρατουμένους που λάμβαναν άδειες ή αποφυλακίζονταν, σε συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα, σε άτομα τα οποία διατηρούσαν κοινωνικές σχέσεις, σε συνεργαζόμενους δικηγόρους, σε επίορκους σωφρονιστικούς ή και αστυνομικούς και μέσω γραπτής και εικονικής αλληλογραφίας, μετέφεραν τις εντολές στους αποδέκτες για την υλοποίηση του σχεδιασμού διάπραξης των κακουργημάτων.

Τις λεπτομέρειες, κανόνιζαν αυτοί συμπληρωματικά ή με συνθηματικό τρόπο, μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών, κυρίως με διάφορα κινητά τηλέφωνα που εισάγοντο με τη βοήθεια σωφρονιστικών υπαλλήλων στις φυλακές ή από τα καρτοτηλέφωνα των φυλακών ή με την αλληλογραφία μηνυμάτων.Είχαν ορίσει προς τούτο συνθηματικές εκφράσεις, γνωστές στη γλώσσα των κακοποιών (αργκό), τις οποίες χρησιμοποιούσαν κάθε φορά για τη διάπραξη των αδικημάτων. Συμπεριλαμβάνεται, ειδικό γλωσσάρι στη δικογραφία, η οποία είναι τεράστια σε όγκο, υπερβαίνει τις 120 σελίδες, μόνο το διαβιβαστικό, είναι πάνω από 800, κοντά στις 900 σελίδες όλο το πραγματολογικό υλικό, πειστήρια και αποδείξεις.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη