ΗΠΑ: Δίωξη κατά δύο ατόμων για απόπειρα πραξικοπήματος στη Γκάμπια

Η Ουάσινγκτον άσκησε δίωξη σε δύο άνδρες που φέρονται ότι εμπλέκονται στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος που σημειώθηκε στην Γκάμπια την 30ή Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Πρόκειται…

για δύο Αμερικανούς υπηκόους που κατάγονται από την Γκάμπια, τους Τσέρνο Ντζίε, 57 ετών και Πάπα Φάαλ, 46 ετών. Και οι δύο έχουν τεθεί υπό κράτηση για τη συμμετοχή τους στην επίθεση στο προεδρικό μέγαρο, στην πρωτεύουσα Μπανζούλ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αμερικανικών αρχών, οι δύο κατηγορούμενοι θα προσαχθούν σε δικαστήρια, στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ ο Ντζίε και στη Μινεάπολη της Μινεσότας ο Φάαλ.

Τους έχει ασκηθεί δίωξη για συνωμοσία με σκοπό την καταπάτηση της συμφωνίας ουδετερότητας με μια χώρα σύμμαχο των ΗΠΑ και για κατοχή όπλων με στόχο την υποκίνηση βίαιου εγκλήματος.

Με βάση το κατηγορητήριο, οι δύο άνδρες που κατοικούσαν στη Μινεσότα και το Τέξας σχεδίασαν την επίθεση με σκοπό να ανατρέψουν τον πρόεδρο της Γκάμπιας, τον Γιαχία Τζαμέ. Προσωρινός ηγέτης του νέου καθεστώτος επρόκειτο να αναλάβει ο Ντζίε.

Όμως το πραξικόπημα της 30ής Δεκεμβρίου απέτυχε όταν οι δυνάμεις ασφαλείας που παραμένουν πιστές στον Τζαμέ απώθησαν την επίθεση που εξαπέλυσαν ο Φάαλ και περίπου άλλοι δέκα συνεργοί του. Ο Ντζίε είχε κρατηθεί στο περιθώριο, αναμένοντας να αναλάβει την εξουσία εάν οι πραξικοπηματίες πετύχαιναν το στόχο τους. Ο Φάαλ και ο Ντζίε κατάφεραν να διαφύγουν και να επιστρέψουν στις ΗΠΑ, όπου και συνελήφθησαν.

Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, οι δύο επίδοξοι πραξικοπηματίες είχαν αποκτήσει όπλα, πυρομαχικά και κάθε είδους εξοπλισμό από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο ενώ βρίσκονταν στις ΗΠΑ και κατόπιν τα έστειλαν στην Γκάμπια για να τα χρησιμοποιήσουν στην επιχείρησή τους. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη