Χ. Θάτσι: Πρότυπο στην περιοχή οι φιλικές σχέσεις Μαυροβουνίου – Κοσόβου

Οι σχέσεις Κοσόβου – Μαυροβουνίου είναι παραδοσιακά καλές και μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο στην περιοχή, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην…

Ποντγκόριτσα. Το Κόσοβο και το Μαυροβούνιο έχουν εξαιρετική συνεργασία που πρέπει να επιβεβαιωθεί και να αποτελέσει μοντέλο για άλλες χώρες της περιοχής. Οι ηγέτες του Κοσόβου και του Μαυροβουνίου συνεχώς επενδύουν στις σχέσεις αυτές που σήμερα αποτιμώνται θετικά από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας", τόνισε ο κ. Θάτσι, ο οποίος χθες ήταν φιλοξενούμενος σε τηλεοπτική εκπομπή του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού του Μαυροβουνίου RTCG. Εμείς δεν έχουμε μεταξύ μας κανένα ανοιχτό, προβληματικό ζήτημα, αλλά υπάρχουν κάποια που σταδιακά επιλύονται, ώστε να προχωρήσουμε γρηγορότερα στην ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ", δήλωσε ο κ. Θάτσι. Είμαι εδώ για να εργαστώ για την αναβάθμιση των σχέσεων πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Έχουμε τους ίδιους στόχους, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Το Κόσοβο στηρίζει πλήρως την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, επειδή είναι στρατηγικό συμφέρον για ολόκληρη την περιοχή", είπε ο κ. Θάτσι σήμερα μετά από συνομιλίες στην Ποντγκόριτσα με τον υπουργό Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, Ίγκορ Λούκσιτς.

Όσον φορά τη διαδικασία οριοθέτησης των συνόρων, ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου δήλωσε ότι η διαδικασία έχει διευθετηθεί σε ποσοστό 90% και ότι την άνοιξη θα ολοκληρωθεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, δήλωσε ότι πέρσι υπεγράφησαν εννέα συμφωνίες μεταξύ Κοσόβου και Μαυροβουνίου και ανήγγειλε ότι σύντομα το Μαυροβούνιο θα εκπροσωπείται στην Πρίστινα από πρέσβη και όχι από επιτετραμμένο.

Ο Χασίμ Θάτσι είπε ότι το Κόσοβο σύντομα θα τροποποιήσει το Σύνταγμα και θα αναγνωρίσει καθεστώς μειονότητας για τους Μαυροβούνιους. Υπάρχει πλήρης προθυμία και εμείς θα ψηφίσουμε συνταγματικές αλλαγές, με τις οποίες θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα και η μειονότητα του Μαυροβουνίου θα έχει τον εκπρόσωπό της στη Βουλή του Κοσόβου. Στη συνέχεια με συμμετοχή στις εκλογές μπορεί να διασφαλιστεί και άλλη βουλευτική έδρα και να εκπροσωπηθούν οι Μαυροβούνιοι και στην κυβέρνηση", τόνισε ο κ. Θάτσι.

Απαντώντας στην ερώτηση τι έχει να πει σε εκείνους που διαμαρτύρονται για την επίσκεψή του στο Μαυροβούνιο, με αφορμή τη συγκέντρωση που διοργανώνει σήμερα στην Ποντγκόριτσα η Ομοσπονδία Ενώσεων Εκτοπισμένων από το Κόσοβο, ο κ. Θάτσι δήλωσε ότι μόνο με την εξομάλυνση των σχέσεων είναι δυνατή η σταθερότητα στην περιοχή. Γι΄ αυτό θέλω να τονίσω ότι η επίσκεψή μου είναι προς το συμφέρον της ενίσχυσης της συνεργασίας, προς το συμφέρον όλων, προς το συμφέρον του μέλλοντος", υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου.

Ο Χασίμ Θάτσι έφθασε αργά χθες το βράδυ στο Μαυροβούνιο και σήμερα θα έχει επίσης συνομιλίες με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς και Μίλο Τζουκάνοβιτς, τον πρόεδρο της Βουλής, Ράνκο Κριβοκάπιτς.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Εκτοπισμένων ανήγγειλε διαδήλωση με αφορμή την άφιξη του Χασίμ Θάτσι και από το αρχηγείο της αστυνομίας έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφάλειας στην Ποντγκόριτσα.

Τη διαμαρτυρία στήριξαν κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών εκτίμησε ότι η διαδήλωση συνιστά επιστροφή στο παρελθόν και προκαλεί όξυνση των εντάσεων και μη ανεκτικότητα έναντι των πολιτικών εκπροσώπων άλλων λαών.

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη χώρα, Αμφιλόχιος στον ναό του Αγίου Γεωργίου, τέλεσε λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του μαρτυρίου στο Κόσοβο παρουσία αρχηγών και βουλευτών αντιπολιτευόμενων κομμάτων.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη