Τυνησία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Χ. Εσίντ

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Τυνησίας Χαμπίμπ Εσίντ, ο οποίος κατείχε πολλές θέσεις υπό τον ανατραπέντα δικτάτορα Μπεν Άλι, ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε από τον πρόεδρο Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι εντολή σχηματισμού κυβέρνησης….

Είχα την τιμή να γίνω δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος μου ανέθεσε να σχηματίσω την κυβέρνηση της δεύτερης Δημοκρατίας", δήλωσε ο Εσίντ προς τους δημοσιογράφους. Θα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις με τα κόμματα και την κοινωνία των πολιτών", πρόσθεσε χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Το όνομα του Εσίντ είχε υποβληθεί νωρίτερα στον Καΐντ Εσέμπσι από το κόμμα που κέρδισε στο τέλος Οκτωβρίου τις βουλευτικές εκλογές, το Νιντάα Τουνές, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος και πρόεδρος του κοινοβουλίου Μοχάμεντ Ενακέρ δικαιολόγησε αυτή την επιλογή μιας "ανεξάρτητης προσωπικότητας", που δεν ανήκει στον Νιντάα Τουνές, επικαλούμενος τις "ικανότητες και την εμπειρία" του Εσίντ, ιδιαίτερα "τις γνώσεις του όσον αφορά την ασφάλεια".

Ο Χαμπίμπ Εσίντ, 65 ετών, υπήρξε υπουργός Εσωτερικών του Καΐντ Εσέμπσι, ο οποίος ήταν τότε πρωθυπουργός, μετά την επανάσταση που τον Ιανουάριο του 2011 ανέτρεψε τον Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι. Έγινε στη συνέχεια σύμβουλος αρμόδιος για θέματα ασφαλείας του ισλαμιστή πρωθυπουργού Χαμάντι Τζεμπάλι.

Προηγουμένως είχε διατελέσει υπό τον Μπεν Άλι επικεφαλής του γραφείου του υπουργού Εσωτερικών, καθώς και υφυπουργός Περιβάλλοντος.

Ο Εσίντ θα έχει στη διάθεσή του ένα μήνα –μια προθεσμία που μπορεί να ανανεωθεί μόνο μία φορά– για να σχηματίσει και να παρουσιάσει την κυβέρνησή του, η οποία θα πρέπει μετά να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη