Έχεις λιγούρες; Έχουμε τη λύση...

Μπορεί η σακούλα με τα πατατάκια να σου κάνει… κόρτε, όμως αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να ενδώσεις! Διάβασε πώς να δώσεις τέλος στις λιγούρες που σε βασανίζουν και να πεις μια και καλή «αντίο» στα ανθυγιεινά καλέσματα των παχυντικών σνακ... Η αλήθεια είναι πως παρά την σκληρή γυμναστική και την ισορροπημένη σου διατροφή οι ανθυγιεινοί πειρασμοί πάντα θα βρίσκονται στο δρόμο σου για το τέλειο (και κυρίως το πιο υγιές) σώμα. Είτε έρθει με την μορφή μιας λαχταριστής σοκολατόπιτας, ενός μπολ πατατάκια, ενός παγωτού με σουφλέ σοκολάτα ή ενός burger, το μόνο σίγουρο είναι πως όταν θέλουμε να δικαιολογήσουμε τα διατροφικά παραστρατήματα μας, γινόμαστε ιδιαιτέρως… δημιουργικοί! Διάβασε τις 3 πιο συχνές δικαιολογίες που λες (και λέμε) στον εαυτό σου τη στιγμή που ετοιμάζεσαι να κάνεις βουτιά στα junk food και μάθε πως θα τις αντιμετωπίσεις, σήμερα κιόλας! Η δικαιολογία: «Αν μου το αρνηθώ τώρα, αργότερα θα φάω το διπλάσιο!»

Το νέο σου Mantra: «Είναι μια συνειδητή επιλογή και όχι μια θυσία». Είναι σχεδόν αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης η τάση να θέλουμε αυτό που δεν μπορούμε να έχουμε. Όμως στην περίπτωση των λιγούρων αυτό δεν ισχύει. Για την ακρίβεια, έρευνες έχουν δείξει, πως συνηθίζουμε να λιγουρευόμαστε αυτό που συνηθίζουμε να τρώμε. Δοκίμασε την επόμενη φορά να αλλάξεις τους όρους του παιχνιδιού: Το να αρνείσαι από τον εαυτό σου κάτι, έχει να κάνει με την αυτοσυγκράτηση και την αντοχή σου, κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο. Αντέστρεψε την ψυχολογία σου και κάνε τη λιγούρα θέμα επιλογής. Κάνοντας τη σωστή επιλογή συνειδητά, θα νιώσεις περιφανή για τον εαυτό σου, αντί να νιώσεις

δυστυχισμένη με την στέρηση που σου επιβάλεις. Η δικαιολογία: «Μου αξίζει μια λιχουδιά, μετά από την τόσο δύσκολη μέρα που πέρασα.»

Το νέο σου Mantra: «Μου αξίζει τρυφερότητα, ευγένεια και σεβασμός, όχι θερμίδες!» Σίγουρα το να ικανοποιήσεις μια λιγούρα τη στιγμή που θα εμφανιστεί, προσφέρει ένα στιγμιαίο αίσθημα ευτυχίας ( που οφείλεται στην ορμόνη ντοπαμίνη) ή ηρεμίας (ειδικά όταν τρως υδατάνθρακες αφού περιέχουν σεροτονίνη, η οποία καλμάρει τα νεύρα). Όμως σύμφωνα με έρευνες, αυτό το αίσθημα δεν κρατάει παρά μόνο 3 λεπτά. Μετά, όχι μόνο επανέρχεσαι στο πρότερο συναίσθημα αναστάτωσης, αλλά το επιβαρύνεις με ένα εξτρά αίσθημα ενοχής. Την επόμενη φορά δοκίμασε να κατονομάσεις δυνατά (ή να γράψεις) τις σκέψεις σου και αυτά που σε έχουν αναστατώσει, να πας μια βόλτα ή να μιλήσεις με κάποιον δικό σου άνθρωπο (έτσι δε θα χρειαστεί να ψάξεις παρηγοριά στο ψυγείο). Το να ρίχνεις φως στη πηγή του προβλήματος, είναι το πρώτο βήμα στο να το λύσεις, χωρίς να επιβαρύνεις την υγεία σου με περιττές θερμίδες. Η δικαιολογία: «Μα είναι μια ιδιαίτερη περίσταση!»

Το νέο σου Mantra: «Το ότι είναι ιδιαίτερη δεν σημαίνει πως πρέπει να είναι και παχυντική.» Εντάξει, μπορεί να είναι παρατραβηγμένο να πεις «όχι» σε ένα κομμάτι από την τούρτα των γενεθλίων σου, αλλά αυτό δε δικαιολογεί το τεράστιο κομμάτι που βρίσκεται στο πιάτο σου (ειδικά όταν είναι το δεύτερο!). Το μυστικό που πρέπει να θυμάσαι, είναι πως συνήθως μετά τις πρώτες μπουκιές η λιγούρα εξασθενεί σταδιακά και πως οι μικρές μπουκιές είναι εξ ίσου χορταστικές και ικανοποιητικές με τις μεγάλες. Γι΄αυτό την επόμενη φορά, αν η περίσταση είναι πραγματικά «ιδιαίτερη» , δοκίμασε να φας μερικές μπουκιές στρέφοντας όλη σου την προσοχή στη γεύση και τη στιγμή. Σύμφωνα με έρευνα του αγγλικού Πανεπιστημίου του Birmingham , αυτό θα σε βοηθήσει και να απολαύσεις στο έπακρο αυτό που έχεις μπροστά σου και να φας μικρότερη μερίδα.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη