Στις 5,5% η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση

Πρώτος στην πρόθεση ψήφου παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ψαλίδα να... μειώνεται στις 5,5 μονάδες από 7,5 που ήταν στην τελευταία δημοσκόπηση του TVXS, την προηγούμενη εβδομάδα. Στη μέτρηση της Palmos Analysis ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 28,1% έναντι του 22,6% της ΝΔ. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6,7%, το Ποτάμι με 5,5% και το ΚΚΕ με 4,3%. Κάτω από το όριο του 3% εμφανίζονται οι Ανεξάρτητητοι Έλληνες με 2,3%, το ΠΑΣΟΚ με 2,1%, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου που συγκεντρώνει 1,5% και το ΛΑΟΣ με 1,4%. Η πλειοψηφία του 44% ψηφίζει αλλαγή, πιστεύοντας ότι πρέπει να δοθεί μία πρώτη ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, με το 33% να πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί δεύτερη ευκαιρία στον Αντώνη Σαμαρά και τη ΝΔ. Σταθερό σχεδόν το ποσοστό όσων έχουν διαφορετική άποψη, ή δεν έχουν άποψη.

Νίκη ΣΥΡΙΖΑ είναι το καλύτερο αποτέλεσμα για το 36% των ερωτηθέντων έναντι του 30% που θεωρούν καλύτερο αποτέλεσμα τη νίκη ΝΔ. Δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές το 20% απαντά ότι κανένα από τα δύο κόμματα δεν είναι καλό αποτέλεσμα για αυτούς, ενώ το 14% δεν έχει γνώμη. Η μεγάλη πλειοφηφία δεν βλέπει καθόλου πιθανή (46%) ή λίγο πιθανή (16%) την έξοδο από την ευρωζώνη στην περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Το προηγούμενο ποσοστό όσων δεν φοβούνται,

διατηρείται σχεδόν αναλλοίωτο μετά την έναρξη της προεκλογικής καμπάνιας της ΝΔ αλλά και τις πιέσεις του διεθνούς τύπου με δημοσιεύματα περί Grexit.

Οι μισοί συμμετέχοντες στην έρευνα δεν επηρεάζονται από τη φημολογία περί μη ασφάλειας των καταθέσεων τους σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Σαμαράς εξακολουθεί να θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός από τον κ. Τσίπρα.

Στη συσπείρωση των ψηφοφόρων, ένα σημαντικό ποσοστό (9%)

αυτών της ΝΔ στρέφεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ κι ένα 2% πάει στην ακροδεξιά, ψηφίζοντας Χρυσή Αυγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαρροές της τάξης του 5% προς Ποτάμι και άλλο τόσο προς τη ΝΔ. Αντίθετα με το ΠΑΣΟΚ, που χάνει εκλογική δύναμη προς πάσα κατεύθυνση. Ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 21% φεύγει προς ΣΥΡΙΖΑ, με τον νέο σχηματισμό του Γιώργου Παπανδρέου να παίρνει ένα επιπλέον 10% από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Ποσοστό επίσης 10% κατευθύνεται στο Ποτάμι αλλά κι 8% στη ΝΔ.

Το 34% στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί η ΝΔ με 28%, το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή με 7,5%, το ΚΚΕ με 5,5% ενώ στις τελευταίες θέσεις έρχονται το ΠΑΣΟΚ με 3,5% και οι ΑΝΕΛ με 3%. Ένα 11% συγκεντρώνουν τα υπόλοιπα κόμματα. Δεν μπορεί να εκτιμηθεί η εκλογική επιρροή του Κινήματος Σοσιαλιστών Δημοκρατών καθώς δεν υπάρχουν προηγούμενες μετρήσεις. Αναφορικά με την εκτίμηση κατανομής εδρών, πρώτος με 146 έδρες εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με 79 έδρες ακολουθεί η ΝΔ, από 21 έδρες λαμβάνουν το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή, ακολυθεί το ΚΚΕ με 15 έδρες και τελευταίοι έρχονται ΠΑΣΟΚ με 10 έδρες και ΑΝΕΛ που λαμβάνουν 8 έδρες. Ανεξάρτητα από το ποιό κόμμα ψηφίζουν, οι ερωτηθέντες δηλώνουν σε ποσοστό 68% ότι πιστεύουν σε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ 19% πιστεύουν ότι πρώτη θα τερματίσει η ΝΔ. Όσο κορυφώνεται η προεκλογική περίοδος, τόσο περισσότερο φαίνεται πιθανή η νίκη ΣΥΡΙΖΑ.

tvxs.gr

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη