Στο εδώλιο σήμερα 19 κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο της Energa – Hellas Power

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αναμένεται να καθίσουν σήμερα, εκτός απροόπτου, οι 19 κατηγορούμενοι για το μεγάλο σκάνδαλο της Energa – Hellas Power. Πρόκειται για στελέχη των δυο εταιρειών, που θα δικαστούν για…

σειρά κακουργηματικών πράξεων όπως υπεξαίρεση με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου, λαθρεμπορία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Τα αδικήματα που τους έχουν καταλογιστεί επισύρουν ακόμη και την ποινή των ισοβίων.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι δυο εταιρίες ως πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος εισέπρατταν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας (το γνωστό χαράτσι) για λογαριασμό της ΔΕΗ αλλά δεν απέδιδαν τα χρήματα αυτά στο δημόσιο με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ζημία η οποία εκτιμάται στα 270 εκατ. ευρώ. Οι κατηγορούμενοι φέρονται επίσης να επιχειρούσαν να εξαφανίσουν τα χρήματα από τους φόρους, τοποθετώντας τα ποσά σε λογαριασμούς τους στο εξωτερικό. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η ζημία από την υπόθεση Energa – Hellas Power αγγίζει τα 257 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες, η πλευρά των κατηγορουμένων φέρεται να ζητά την αναβολή της δίκης. Και αυτό καθώς φέρονται να έχουν υποβάλει δηλώσεις προς το συμβούλιο Εφετών, για επιστροφή των χρημάτων στο δημόσιο. Αν οι δηλώσεις τους γίνουν δεκτές από το συμβούλιο και μέρος των χρημάτων επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο, αυτό θα ισοδυναμεί με ευνοϊκή μεταχείριση ως προς την επιμέτρηση της ποινής όχι μόνον για τους πέντε βασικούς κατηγορούμενους, δηλαδή τους Αριστείδη Φλώρο, Αχιλλέα Φλώρο, Βασίλη Μηλιώνη, Στέφανο Σιαφάκα και Νίκο Δεκόλη), αλλά και για τους υπόλοιπους 14 κατηγορούμενους.

Την υπόθεση είχε ερευνήσει η εισαγγελέας Πρωτοδικών κυρία Πόπη Παπανδρέου, η οποία είχε ασκήσει ποινικές διώξεις. Την ανάκριση είχε αναλάβει ο πρόεδρος πρωτοδικών Σπύρος Γεωργουλέας, ο οποίος είχε προχωρήσει στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης. Αρχικά είχαν συλληφθεί και είχαν προφυλακιστεί έξι κατηγορούμενοι, ανάμεσα στους οποίους οι Αχιλλέας Φλώρος, Βασίλης Μηλιώνης, Χαράλαμπος Σμυρλιάδης και Αντώνης Δεκόλης.

Οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι παρέμειναν στην φυλακή περίπου έξι μήνες και αποφυλακίστηκαν με απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου καταβάλλοντας εγγυήσεις από 50.000 ως 200.000 ευρώ.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη