Oι Ιταλοί επέτρεψαν σε ένα μόνο ελληνικό Super Puma να συμμετάσχει στην επιχείρηση

Σε πλήρη εξέλιξη είναι μέχρι και αυτή την ώρα η επιχείρηση διάσωσης των περίπου 300 επιβαινόντων του Norman Atlantic, που όσο περνούν ώρες εξελίσσεται σε πραγματικό θρίλερ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στις τρεις τα ξημερώματα…

ένα και μόνο ελληνικό Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας θα συνδράμει στη γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης, ύστερα από το «πράσινο» φως που δόθηκε από τις ιταλικές αρχές, ενώ την ίδια ώρα ερωτηματικά προκαλεί η άρνηση από την πλευρά της Ιταλίας να αξιοποιήσει τα υπόλοιπα ελληνικά ιπτάμενα μέσα.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε ετοιμότητα βρίσκονται στην Κέρκυρα άλλα δύο ελικόπτερα S-70 Aegean Hawk και άλλο ένα Super Puma, και αναμένουν την έγκριση των ιταλικών αρχών ώστε να συμμετάσχουν στην επιχείρηση διάσωσης.

Εν τω μεταξύ στο Λέτσε της Ιταλίας έχει φτάσει ήδη C-130 προκειμένου να παραλάβει Έλληνες ναυαγούς, οι οποίοι μεταφέρονται στο Μπρίντιζι με το πλοίο Spirit of Piraeus.

Αντλίες ρίχνουν νερό στο κατάστρωμα που έχουν συγκεντρωθεί οι επιβάτες του Norman Atlantic, καθώς το υπόλοιπο κομμάτι έχει παραδοθεί στις φλόγες, ενώ συνεχείς ρίψεις νερού για την κατάσβεση της μεγάλη φωτιάς πραγματοποιεί ρυμουλκό που βρίσκεται στο σημείο, με αποτέλεσμα το πλοίο να έχει πάρει κλίση 7-8 μοιρών, κάτι που, σύμφωνα με την ιταλική ακτοφυλακή, δεν θεωρείται ανησυχητικό.

Την ίδια ώρα ο κάβος ρυμούλκησης που έσπαγε συνεχώς αποκαταστάθηκε με άλλον καλύτερο ο οποίος είναι από ατσάλι.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η πυρκαγιά στο πλοίο Norman Atlantic έχει τεθεί υπό έλεγχο και συνεχίζει να φλέγεται μόνο η γέφυρα νούμερο πέντε.

Την ίδια ώρα, επιβεβαιώνεται ο αριθμός των διασωθέντων στους 178, -εκ των οποίων οι 100 είναι Έλληνες- ενώ 49 επιβαίνοντες κατευθύνονται προς το Μπρίντιζι όπου θα τους περιμένει ιατρικό προσωπικό για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες εφόσον είναι απαραίτητο. Στο μεταξύ, η ιταλική ακτοφυλακή επισημαίνει πως υπάρχουν σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο πλοίο, η οποία έχει τεθεί μερικώς υπό έλεγχο.

Η φωτιά στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο, «Νorman Αtlantic» ξέσπασε τα ξημερώματα υπό αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ έπλεε 45 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα. Σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, η φωτιά βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο. Στο πλοίο, τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά, επέβαιναν 478 άνθρωποι, 422 επιβάτες και 56μελές πλήρωμα. Ανάμεσά Έλληνες και πολλοί ξένοι. Έλληνας είναι και ο νεκρός άνδρας που εγκλωνίστηκε στη γλίστρα του πλοίου, την ώρα που προσπαθούσε μαζί με τη γυναίκα του να εγκαταλείψουν το φλεγόμενο πλοίο.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη