Μπαμπάς με ρούμι & μπαχαρικά

Για 8 άτομα (για 1 μεγάλη, στρογγυλή φόρμα κέικ) ... ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:

45΄

ΒΡΑΣΙΜΟ

10΄

ΨΗΣΙΜΟ: 30΄ ΑΝΑΜΟΝΗ: 2 ώρες + 30΄ ΚΟΣΤΟΣ: € 1 η μερίδα ΣΥΝΤΑΓΗ: ΡΕΝΑ ΟΡΟΚΛΟΥ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

mpampas590

Υλικά

Για τη ζύμη

1 κ.σ. μαύρο ρούμι κούπα μαύρες σταφίδες κούπα γάλα 8 γρ. ξηρή μαγιά σε σκόνη 2½ κ.σ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική 3 αβγά, σε θερμοκρασία δωματίου 12/3 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 πρέζα κανέλα

1 πρέζα μοσχοκάρυδο 1 πρέζα αλάτι

4 κ.σ. βούτυρο αγελάδος (ή μαργαρίνη), λιωμένο + 1 κ.σ. για το άλειμμα της φόρμας Για το σιρόπι 2 κούπες λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική

3 κούπες νερό 1 κ.γ. χυμό λεμονιού 1 ξυλάκι κανέλας

1½ κούπα μαύρο ρούμι 1 λοβός βανίλιας, τα σποράκια ή ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες Για το γαρνίρισμα

300 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά 2-3 κ.σ. μαρμελάδα πορτοκάλι ή βερίκοκο φλ. αμύγδαλα φιλέ, καβουρντισμένα

κανέλα Εκτέλεση

Ζύμη: Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε το ρούμι και τις σταφίδες. Αφήνουμε να μουλιάσουν για τουλάχιστον 15 λεπτά. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά (να γίνει χλιαρό) και το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ.

Προσθέτουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνουμε για 5-7 λεπτά. \

Με το φτερό του μίξερ χτυπάμε τα υλικά σε χαμηλή ταχύτητα για 1-2 λεπτά και προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά.

Μόλις ενωθούν με τα υπόλοιπα υλικά, ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το αλεύρι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη). Όταν ενωθούν καλά τα υλικά, δυναμώνουμε την ταχύτητα (από χαμηλή σε μέτρια) και συνεχίζουμε το χτύπημα για 5 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα μαλακό και κολλώδες μείγμα.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ, καλύπτουμε με μια βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα σε ζεστό μέρος. Με ένα πινέλο βουτυρώνουμε καλά μια στρογγυλή φόρμα για κέικ. Στραγγίζουμε τις σταφίδες και τις ρίχνουμε στη ζύμη.

Ζυμώνουμε ελαφρά να πάνε παντού και μεταφέρουμε τη ζύμη στη φόρμα. Στρώνουμε ομοιόμορφα, καλύπτουμε και πάλι με την πετσέτα και αφήνουμε για περίπου 40 λεπτά να φουσκώσει και πάλι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C (στον αέρα) και ψήνουμε για 30 λεπτά. Σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, τον χυμό λεμονιού και την κανέλα και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Βράζουμε για 4-5 λεπτά και αποσύρουμε.

Προσθέτουμε το ρούμι και τη βανίλια και το αφήνουμε να κρυώσει.

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει 10 λεπτά και περιχύνουμε με το 1/3 του σιροπιού. Αφήνουμε 5 λεπτά να το απορροφήσει και ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα.

Με ένα μεγάλο κουτάλι περιχύνουμε το κέικ με το υπόλοιπο σιρόπι.

Αφήνουμε το γλυκό για τουλάχιστον 30 λεπτά, να κρυώσει εντελώς.

Στο μίξερ χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα την κρέμα μέχρι να σφίξει (ελαφριά σαντιγί).

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μαρμελάδα και 1 κ.σ. νερό και ανακατεύουμε καλά. Με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια του κέικ με το μείγμα. Γαρνίρουμε με τη σαντιγί και τα αμύγδαλα, πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη