Διόρισε νέο πρωθυπουργό τον προσωπάρχη του!

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο έπαυσε τον πρωθυπουργό της χώρας, τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας και κορυφαίους υπουργούς, ανακοινώθηκε σήμερα από το προεδρικό γραφείο Τύπου, στο πλαίσιο του μεγαλύτερου…

κυβερνητικού ανασχηματισμού που έχει πραγματοποιηθεί από το 2010.

Ο ανασχηματισμός πραγματοποιήθηκε έπειτα από κινήσεις της Λευκορωσίας για να προστατεύσει την οικονομία της –η διαχείριση της οποίας από τον Λουκασένκο γίνεται από το 1994 βάσει σοβιετικού στυλ διαταγών– εξαιτίας της νομισματικής κρίσης στη Ρωσία, κύριου εμπορικού εταίρου και συμμάχου της Λευκορωσίας.

Ο προσωπάρχης του Λουκασένκο, ο Αντρέι Κομπιάκοφ, διορίσθηκε νέος πρωθυπουργός, αναφέρει σε δήλωσή του το προεδρικό γραφείο Τύπου, χωρίς να κάνει γνωστούς τους λόγους για τους οποίους παύθηκε μεγάλο μέρος του υπουργικού συμβουλίου, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Νωρίτερα φέτος ο Λουκασένκο είχε προειδοποιήσει ότι μπορεί να παύσει την κυβέρνηση, αν η τελευταία δεν καταφέρει να επιτύχει σημαντικούς οικονομικούς στόχους, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Η οικονομική κρίση στη Ρωσία εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων για την Ουκρανία και της μείωσης των τιμών του πετρελαίου δημιουργούν σοβαρό πονοκέφαλο για τη Λευκορωσία, η οποία στέλνει τις μισές από τις εξαγωγές της στην ισχυρή βόρεια γείτονά της και βασίζεται πολύ σε ρωσικές επιδοτήσεις.

Στις 18 Δεκεμβρίου ο Λουκασένκο ζήτησε οι συναλλαγές της Λευκορωσίας με τη Ρωσία να ρυθμίζονται σε δολάρια ή σε ευρώ λόγω της πτώσης της ισοτιμίας του ρωσικού ρουβλίου, η οποία έχει μειωθεί από την αρχή της χρονιάς κατά περίπου 40% έναντι του δολαρίου.

Η Λευκορωσία στέλνει κυρίως φορτηγά, τρακτέρ, βιομηχανικά μηχανήματα και προϊόντα τροφίμων στη Ρωσία και περί το 92% των συναλλαγών γίνονται κανονικά σε ρούβλια.

Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, η Λευκορωσία κέρδισε 739 εκατ. δολάρια λιγότερα από τις εξαγωγές της στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου σε σύγκριση με το ίδιο περυσινό διάστημα, αν και ο όγκος των συναλλαγών παρέμεινε οι ίδιος.

Η κεντρική τράπεζα έχει επίσης επιβάλει συναλλαγματικούς ελέγχους για να προστατεύσει το λευκορωσικό ρούβλι.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη