Λουτρό αίματος στο Αφγανιστάν

Ο αριθμός των θυμάτων της σύγκρουσης στο Αφγανιστάν κοντεύει να ξεπεράσει τα 10.000 το 2014, το χειρότερο έτος από την αρχή μιας επίσημης καταγραφής, λόγω της εντατικοποίησης των επιθέσεων των Ταλιμπάν καθώς πλησιάζει η αποχώρηση…

του μεγαλύτερου μέρους των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, ανέφερε ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA), 3.188 άμαχοι σκοτώθηκαν και 6.429 τραυματίστηκαν από τον Ιανουάριο έως τα τέλη Νοεμβρίου στη σύγκρουση, στην οποία αντιπαρατίθενται οι αφγανικές δυνάμεις και ο σύμμαχός τους του ΝΑΤΟ με τους εξεγερμένους Ταλιμπάν.

Ο συνολικός αριθμός είναι κατά 19% μεγαλύτερος του συνόλου που καταγράφηκε το προηγούμενο έτος. «Στις 30 Νοεμβρίου, η UNAMA είχε ήδη καταγράψει περισσότερους τραυματίες και σκοτωμένους το 2014 από κάθε άλλο έτος αφότου ξεκίνησε να κάνει αυτές τις καταγραφές», το 2009, ανέφερε στην ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο.

Ακόμα χειρότερα, «το 2014 θα είναι ο πρώτος χρόνος όπου ο αριθμός των θυμάτων που ήταν άμαχοι θα ξεπεράσει τις 10.000» από τότε που άρχισε η επίσημη καταγραφή, συνεχίζει η αποστολή του ΟΗΕ που αποδίδει στους εξεγερμένους την ευθύνη για το 75% αυτών των θυμάτων.

Η δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων, που είναι ακόμη μερικά, για το 2014 γίνεται λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από το τέλος της αποστολής μάχης του ΝΑΤΟ, την οποία θα αντικαταστήσει από τον Ιανουάριο μία αποστολή αρωγής στις αφγανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της εξέγερσης των Ταλιμπάν.

Περίπου 12.500 στρατιώτες, από τους οποίους οι 9.800 Αμερικανοί, θα παραμείνουν έτσι στο Αφγανιστάν, με σκοπό να βοηθήσουν και να συστήσουν τον αφγανικό στρατό, στο πλαίσιο της αποστολής «Αποφασιστική υποστήριξη», έναντι 130.000 στρατιωτών του ΝΑΤΟ το 2010 που ήταν το έτος με την ισχυρότερη εμπλοκή του συνασπισμού.

Σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το 2014 ήταν επίσης το πιο φονικό έτος για τους αφγανούς στρατιώτες και αστυνομικούς, με περισσότερους από 4.600 θανάτους τους δέκα πρώτους μήνες του έτους.

Με την ελπίδα να σταθεροποιήσει τη χώρα προτού το ΝΑΤΟ κατεβάσει τα πανιά, ο αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι έχει καλέσει τους Ταλιμπάν σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Οι τελευταίοι προς το παρόν αρνούνται να συνομιλήσουν απευθείας με την Καμπούλ.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη