Οι «πρωταθλητές» της ειρήνης

Ένας ινδουιστής και μία μουσουλμάνα, ένας Ινδός και μία Πακιστανή, ένας μεγαλύτερος σε ηλικία και μία 17χρονη, η νεότερη που δέχεται μία τέτοια βράβευση.

Στην Πακιστανή Μαλάλα Γιουσουφζάι και στον Ινδό Κάιλας Σατιάρτι…

απονεμήθηκαν στο Όσλο τα βραβεία Νόμπελ Ειρήνης. Δύο άνθρωποι που έχουν δώσει μάχες για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση αλλά και κατά της παιδικής εργασίας.

Η επιτροπή των βραβείων χαρακτήρισε την Γιουσουφζάι και τον Σατιάρτι «πρωταθλητές της ειρήνης. Στην ομιλία της, Η Μαλάλα ανέφερε ότι το βραβείο δεν ανήκει μόνο σε εκείνη. «Είναι για εκείνα τα ξεχασμένα παιδιά που επιθυμούν να συμμετέχουν στην εκπαίδευση. Είναι για τα φοβισμένα παιδιά που θέλουν ειρήνη. Είναι για τα παιδιά που απεύχονται την βία και επιθυμούν μία αλλαγή», ανέφερε η 17χρονη ακτιβίστρια.

Είμαι εδώ για να δώσω μάχη για τα δικαιώματά τους, να ακουστεί η φωνή τους. Δεν είναι ώρα να τα λυπηθούμε. Είναι ώρα να δράσουμε ώστε να είναι η τελευταία φορά που βλέπουμε ένα παιδί να του στερείται το δικαίωμα της εκπαίδευσης», πρόσθεσε η Πακιστανή.

Από την πλευρά του, ο Ινδός ακτιβιστής Κάιλας Σατιάρτι δήλωσε ότι εκπροσωπεί «τον ήχο της σιωπής» και τα χιλιάδες παιδιά που έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Τόνισε πως κράτησε μία κενή καρέκλα στην τελετή, που να υπενθυμίζει τα παιδιά που δεν έχουν φωνή.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη βία από το να αρνείσαι τα όνειρα των παιδιών μας», είπε ο 60χρονος. «Αρνούμαι να δεχτώ ότι οι αλυσίδες της δουλείας είναι πιο ισχυρές από την θέληση για ελευθερία», συμπλήρωσε, αποσπώντας θερμό χειροκρότημα.

Στον Σατιάρτι, που η ιστορία του είναι λιγότερο γνωστό από αυτήν της Μαλάλα, πιστώνεται πως έσωσε περίπου 80.000 παιδιά που εργάζονταν υπό συνθήκες που παραπέμπουν σε δουλεία, μερικές φορές έπειτα από βίαιες συγκρούσεις.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη