Η διπλή «θεσμική» ρελάνς του ΣΥΡΙΖΑ

Σε δύο κινήσεις υψηλού συμβολισμού προέβη χθες ο ΣΥΡΙΖΑ σε μία προσπάθεια να «απαντήσει» στις βολές που δέχεται από το κυβερνητικό επιτελείο και τους ευρωπαίους εταίρους στο πλαίσιο της αποκαλούμενης από το κόμμα…

της αξιωματικής αντιπολίτευσης «επιχείρησης τρομοκράτησης» με φόντο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η «θεσμική» ρελάνς της Κουμουνδούρου εντάσσεται στην προσπάθεια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δείξει ότι μπορεί να παίξει επί ίσοις όροις στο ταμπλό που επιλέγουν οι επικριτές του, αλλά και να προλάβει τυχόν νέα κλιμάκωση της «τρομολαγνείας» που εκτιμάται ότι από την επομένη της πρώτης ψηφοφορίας θα αρχίσει εκ νέου και μάλιστα αυξημένη.

Από τη μία πλευρά, στον απόηχο της ωμής παρέμβασης Γιούνκερ στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της χώρας με τις δηλώσεις του περί «οικείων προσώπων» και την έκκλησή του να μην υπερψηφίσουν οι Έλληνες «ακραίες δυνάμεις» πυροδότησε το διάβημα του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον επικεφαλής του, Μάρτιν Σουλτς. Οι πρόσφατες προκλητικές παρεμβάσεις στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι απαράδεκτες και πρέπει να αποσυρθούν, σύμφωνα με τους Ευρωβουλευτές της Ενωμένης ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, τρεις συνεχόμενες φορές, τόσο ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζ.Κ. Γιούνκερ, όσο και ο Επίτροπος Μοσκοβισί έχουν προβεί σε δηλώσεις που αφορούν την επικείμενη εκλογή του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας και τις επόμενες Εθνικές εκλογές στην Ελλάδα. Σημειώνεται επίσης, ότι οι παρεμβάσεις τους στην ελληνική εσωτερική πολιτική, στηρίζουν άμεσα τον πρωθυπουργό Σαμαρά και δημιουργούν «διασπορά φόβου και προπαγάνδας» εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της Αριστεράς που σήμερα είναι πρώτο στις δημοσκοπήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε επικοινωνία με τον Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την παρέμβαση και ζήτησε πολιτική ουδετερότητα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσον αφορά σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής ενός κράτους μέλους.

Την ίδια ώρα από την Κουμουνδούρου θέλησαν να απαντήσουν και στις δηλώσεις Στουρνάρα περί κινδύνων για ανεπανόρθωτη βλάβη στην ελληνική οικονομία. Για αυτό το λόγο και ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη συνάντηση με τον πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας.

Όπως σημειώνουν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, η ΤτΕ χειρίστηκε το 2012 αντικειμενικές δυσκολίες με επιτυχία και προσθέτει ότι η εμπειρία του κ. Προβόπουλου για την αντιμετώπιση αντικειμενικών κινδύνων ή και τεχνητών δυσκολιών από μεταφορά κεφαλαίων έξω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η τότε διοίκηση σε αντίθεση με τη στάση της σημερινής που εμφανίζεται ανεύθυνα να προκαλεί κρίση ρευστότητας, ενώ αυτή δεν υπάρχει, είχε φροντίσει να διατηρηθεί μέχρι τέλους κλίμα σταθερότητας και εφησυχασμού για την ευστάθεια των ελληνικών τραπεζών.

Αντιθέτως, προσθέτει, ο σημερινός διοικητής σε μια πρωτοφανή κίνηση για τον θεσμικό του ρόλο, φρόντισε χθες με δηλώσεις του να αναπαράγει ένα ανεύθυνο κλίμα κινδυνολογίας, με πρωτοφανείς πολιτικές σκοπιμότητες.

Στάση αναμονής για την προεδρική εκλογή

Όσον αφορά στη σημερινή πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου, όλοι οι υπολογισμοί που κάνουν στην Κουμουνδούρου επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται μακριά από τον απαιτούμενο αριθμό των 180 (για την Τρίτη ψηφοφορία), με αποτέλεσμα να εμφανίζονται αρκετά σίγουροι ότι δεν θα σημειωθούν εκπλήξεις.

Ωστόσο, γνωρίζοντας ότι γαλάζια στελέχη ασκούν αφόρητες πιέσεις σε βουλευτές που κρίνονται πιθανοί για τυχόν συστράτευση με το κυβερνητικό επιτελείο για την προεδρική εκλογή, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση ώστε να διαφυλάξουν τον μαγικό αριθμό των 121 βουλευτών.

Για την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας για την αποτίμηση του αποτελέσματος της πρώτης ψηφοφορίας αλλά και τις τελικές αποφάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης των νέων τακτικισμών που θα επιχειρήσει να επιστρατεύσει ο κυβερνητικός συνασπισμός και τα κέντρα εξουσίας που συντάσσονται με αυτόν.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη