Με τον πρόεδρο της Σερβίας συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας

Η ανάγκη συνεργασίας της Ελλάδας και της Σερβίας και όλων των χωρών της περιοχής για να αντιμετωπιστεί η οικονομική ύφεση εκφράστηκε από κοινού κατά την συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο…

της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο Βελιγράδι συνοδευόμενος από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη και τον υπεύθυνο Εξωτερικής Πολιτικής Κώστα Ήσυχο.

Κατά την συνάντηση με το κ. Νίκολιτς ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε την ευρωπαϊκή πορεία των δυτικών Βαλκανίων υπογραμμίζοντας τη σημασία συντονισμού των προσπαθειών για μία Ευρώπη των πολιτών που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές κοινωνικές ανάγκες. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη προσήλωσης στο διεθνές δίκαιο, στην αρχή ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και στο σεβασμό της αρχής καλής γειτονίας για την αντιμετώπιση του εθνικισμού που αναζωπυρώνεται στην περιοχή. Ο κ. Τσίπρας ενημερώνοντας τον πρόεδρο της Σερβίας για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα τόνισε ότι τα μέτρα που επιβάλλονται από την Ευρώπη είναι δυσβάσταχτα για τον ελληνικό λαό. Στην επισήμανση αυτή ο κ. Νίκολιτς απάντησε με τη φράση: «Εσείς είστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δυστυχώς! Εμείς προσπαθούμε να ενταχθούμε και δεν τα καταφέρνουμε, πάλι δυστυχώς!».

Αργά το απόγευμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έγινε δεκτός στο Πατριαρχείο από τον Πατριάρχη των Σέρβων, Ειρηναίο. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το ρόλο της Εκκλησίας αλλά επίσης πολιτικά και οικονομικά θέματα. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι οι ιεράρχες πέρα από θρησκευτικοί ηγέτες είναι και διπλωμάτες που πρέπει να προωθούν το διάλογο, την θρησκευτική και εθνική ανεκτικότητα και την επίλυση όλων των διαφορών με ειρηνικά μέσα. Αναφέρθηκε δε στον κίνδυνο αναζωπύρωσης θρησκευτικών διαφορών που λαμβάνουν διαστάσεις ένοπλων συγκρούσεων, όπως συμβαίνει στη Μέση Ανατολή. Εξήρε το ρόλο του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου για την προώθηση του διαλόγου μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων όπως επίσης και το ρόλο του Πάπα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Φραγκίσκου. Σε ερώτηση του Πατριάρχη των Σέρβων για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση, έχουμε έναν άλλου είδους πόλεμο, όχι με βόμβες και κανόνια αλλά οικονομικό πόλεμο. Είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποχρεούμαστε να τηρούμε κάποιους κανόνες αλλά από την πλευρά τους, νομίζω ότι έχουν υπερβεί τα όρια στην πολιτική που επιβάλλουν και έχουν προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στη χώρα».

Αναφερόμενος στα Βαλκάνια ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ανάγκη να ξεπεραστούν οι εθνικισμοί και να υπάρξει ένας συνεχής διάλογος και συνεργασία με στόχο την ευημερία των λαών.

Ο κ. Τσίπρας στο τέλος της συνάντησης έκανε δώρο στον Πατριάρχη των Σέρβων μία ξύστρα αρχαίων αθλητών, αντίγραφο από το Μουσείο Μπενάκη. Ενδιαφέρον είναι ότι το δώρο αυτό προορίζονταν για τον πρόεδρο της Σερβίας με τον οποίο συναντήθηκε λίγο νωρίτερα και στον οποίο δώρισε ένα κηροπήγιο που έπρεπε να δοθεί στον προκαθήμενο της σερβικής εκκλησίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε στον Πατριάρχη Ειρηναίο το λάθος που έγινε με την επισήμανση ότι το δώρο που έλαβε είναι μεγαλύτερης αξίας από εκείνο που – κατά λάθος – έλαβε ο πρόεδρος της χώρας. Ο κ. Ειρηναίος δήλωσε ικανοποιημένος από το δώρο σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «Πόσο μάλλον αφού είναι καλύτερο από του προέδρου».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά την συνάντηση με τον Πατριάρχη των Σέρβων επισκέφτηκε τον κινηματογράφο Zvezda ο οποίος εδώ και δύο εβδομάδες έχει καταληφθεί από πολίτες που ζητούν να ξαναλειτουργήσει και να μην πωληθεί σε ιδιώτες για να γίνει σουπερ μάρκετ. Ο κ. Τσίπρας συνομίλησε με μέλη της επιτροπής των καταληψιών και τους εξέφρασε τη συμπαράστασή του.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνοδευόμενος από τον υπουργό Εργασίας Αλεξάνταρ Βούλιν κατευθύνθηκε προς την πόλη Ομπρένοβατς η οποία τον περασμένο Μάιο είχε «πνιγεί» από τις πλημμύρες.

Το βράδυ ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στο αμφιθέατρο της νομικής σχολής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου και στην συνέχεια θα παρακαθίσει σε δείπνο που παραθέτουν οι Έλληνες επιχειρηματίες.

Αύριο το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει στεφάνι στο άγαλμα του Ρήγα Φεραίου και η επίσκεψή του στο Βελιγράδι θα ολοκληρωθεί με την συνάντηση που θα έχει με τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη