Ολική διαγραφή από το Internet – Αναλυτικός οδηγός για να εξαφανίσετε όλα τα ίχνη σας

Σε ένα κόσμο δικτυωμένο όλο το 24ωρο, με τόσα κοινωνικά δίκτυα και διαφορετικούς λογαριασμούς, η ολική διαγραφή από το Internet είναι δύσκολη… αλλά όχι αδύνατη. Στον οδηγό αυτό θα δούμε αναλυτικά τα βήματα που χρειάζεται κάποιος για να σβήσει τα ηλεκτρονικά του ίχνη, όσο το δυνατόν καλύτερα.

Ολική διαγραφή από τα τέσσερα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα

H ολική διαγραφή από το Internet είναι μια διαδικασία που θα χρειαστεί χρόνο και προσπάθεια. Γιατί λοιπόν να μην ξεκινήσουμε από τα εύκολα;

Στο κάτω-κάτω, το μεγαλύτερο ποσοστό των προσωπικών μας πληροφοριών στο Internet το έχουμε αναρτήσει οι ίδιοι, με τους λογαριασμούς στα Social Media.

Τα τέσσερα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα αυτή τη στιγμή είναι το Facebook, το Twitter, το Google+ και το LinkedIn. Ευτυχώς, όσο εύκολα δημιουργήσαμε αυτούς τους λογαριασμούς, τόσο εύκολο είναι και να τους διαγράψουμε οριστικά.

Προσοχή! Αν συνηθίζουμε να εγγραφόμαστε σε site μέσω των λογαριασμών μας στα social media, τότε αντίθετα καλύτερα είναι να αφήσουμε την διαγραφή μας σε αυτά τελευταία. Έτσι, θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πχ τη σύνδεση με το Facebook

προκειμένου να μπούμε σε άλλους λογαριασμούς που θα θέλουμε να διαγράψουμε.

Ολική διαγραφή Facebook

Στο Facebook είναι πολύ εύκολο το να απενεργοποιήσουμε προσωρινά το λογαριασμό μας, σε περίπτωση που θέλουμε να τον επαναφέρουμε αργότερα. Η διαδικασία για να διαγράψουμε οριστικά το λογαριασμό μας στο Facebook είναι ελαφρώς πιο κρυμμένη. Ολική διαγραφή Twitter

Το Twitter δεν ξεχωρίζει τη διαδικασία της απενεργοποίησης από τη διαγραφή λογαριασμού, όπως το Facebook.

Ουσιαστικά υπάρχει μόνο η επιλογή της απενεργοποίησης, η οποία μετά από 30 ημέρες αυτόματα μετατρέπεται σε ολική διαγραφή του λογαριασμού. Ολική διαγραφή Google+

Αν δεν είμαστε προσεκτικοί κατά, κατά τη δημιουργία Google λογαριασμού - πχ για το gmail - μπορεί να έχουμε ανοίξει ένα ένα προφίλ στο Google+ και να μην το ξέρουμε. Είτε λοιπόν έχουμε βρεθεί με προφίλ Google+ με τη θέλησή μας, είτε από απροσεξία, η ολική διαγραφή είναι αρκετά εύκολη και απλή. Μπορούμε να διαγράψουμε μόνο το Google+ προφίλ μας, ή και ολόκληρο τον Google λογαριασμό μας.

Ολική διαγραφή LinkedIn

To LinkedIn έχει πιθανότατα την πιο εύκολη μέθοδο για ολική διαγραφή του λογαριασμού από όλα τα υπόλοιπα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα. Ίσως και οι ίδιοι αναγνωρίζουν πως το δίκτυό τους δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, με όλα αυτά τα ανούσια endorcement του. Ολική διαγραφή μικρότερων λογαριασμών

Αναλόγως του πόσο καιρό βρισκόμαστε στο Internet, το πιθανότερο είναι πως έχουμε δημιουργήσει από μερικές δεκάδες μέχρι εκατοντάδες λογαριασμός σε διάφορα site, forum, e-shops κλπ. Επειδή το πιθανότερο είναι πως δεν έχουμε κρατήσει κάποιο μπλοκάκι με όλους αυτούς τους λογαριασμούς μας, θα χρειαστούμε τη βοήθεια κάποιας υπηρεσίας για να τους εντοπίσουμε και να τους διαγράψουμε.

Διαγραφή λογαριασμών με το Account Killer

To Account Killer είναι ένα site “κακομούτσουνο” αλλά αποτελεσματικό. Περιλαμβάνει οδηγίες για τη διαγραφή από περισσότερα από 500 sites, από το Aardvark και το about.me μέχρι μέχρι τη Zynga και το ZZinsider. Τα Site είναι χωρισμένα σε 3 βαθμίδες δυσκολίας όσον αφορά τη διαγραφή.

Η λευκή βαθμίδα είναι η πιο εύκολη, και συνήθως η διαγραφή μπορεί να γίνει αυτόματα, με μερικά κλικ, όπως πχ η διαγραφή από το Yahoo. Η γκρι βαθμίδα είναι μέτριας δυσκολίας, συνήθως πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα μέσω μιας φόρμας ή email για να μας διαγράψουν, όπως στην περίπτωση του Amazon. Τα μαύρα sites δεν διαθέτουν κανένα σύστημα ολικής διαγραφής, ούτε καν κάποιο email ειδικά για διαγραφές. Εκεί θα συναντήσουμε και τη μεγαλύτερη δυσκολία για να διαγραφούμε, όπως στην περίπτωση του allrecipes.com Διαγραφή λογαριασμών με το justdelete.me

To Justdelete.me έχει ακριβώς την ίδια φιλοσοφία με το Account killer, και είναι επίσης το ίδιο “κακομούτσουνο” – φαίνεται οι καλοί web designers δεν ενδιαφέρονται για σελίδες σχετικές με τη διαγραφή. Εδώ θα βρούμε λογαριασμούς που δεν υπάρχουν στο Account killer, από το Abload μέχρι το Zurker.

Επίσης υπάρχουν τέσσερις βαθμίδες δυσκολίας, από το Easy μέχρι το Impossible. Διαγραφή λογαριασμών με το Knowem

Το πρόβλημα με το Account Killer και το justdelete.me είναι πως πρέπει να θυμόμαστε πως έχουμε λογαριασμό σε κάποιο site για να αναζητήσουμε τη μέθοδο για την οριστική διαγραφή του.

Το Knowem παίρνει τη διαδικασία εντελώς ανάποδα. Εισάγουμε username μας και κάνει αναζήτηση σε περισσότερες από 500 ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης για να εμφανίσει πιθανούς λογαριασμούς. Αρκεί να εισάγουμε το username στο κατάλληλο πεδίο, και σε λίγα δευτερόλεπτα θα μας εμφανίσει μια λίστα από Website στα οποία έχουμε λογαριασμό – ή έχει λογαριασμό κάποιος με το ίδιο username. Προφανώς βοηθάει αν έχουμε κάποιο ασυνήθιστο username, και όχι κάτι μπορεί να χρησιμοποιείται διεθνώς, όπως πχ το raven

Ολική διαγραφή πολύ μικρών /Ελληνικών λογαριασμών

Προς το παρόν καμία από τις προηγούμενες ιστοσελίδες δεν υποστηρίζει όλες τις ιστοσελίδες που υποστηρίζουν λογαριασμούς στο Internet, και είναι αμφίβολο αν ποτέ θα τα καταφέρουν.

Πώς μπορούμε λοιπόν να διαγράψουμε τα ίχνη μας από πολύ πολύ μικρές ιστοσελίδες, πχ κάποιες Ελληνικές ιστοσελίδες, για τις οποίες οι παραπάνω υπηρεσίες αγνοούν ακόμη και την ύπαρξή τους;

Τη λύση σε αυτό μπορεί να μας δώσει το LastPass. Το LastPass είναι μια υπηρεσία που μπορεί να διαχειριστεί με ασφάλεια τα username και τους κωδικούς μας σε όλους τους λογαριασμούς μας στο Internet.

Αν αυτό εκ πρώτης όψεως φαίνεται άσχετο με την ολική διαγραφή λογαριασμών, στην πραγματικότητα είναι σωτήριο.

Κατά την εγκατάστασή του το Lastpass διαβάζει όλα τα username και passwords που έχουμε αποθηκευμένα στο Browser μας. Αναλόγως του πόσο συχνά κάνουμε format και του αν γνωρίζουμε το πώς να κρατήσουμε backup των ρυθμίσεων του browser στο Internet, το lastpass θα βρει τα στοιχεία login για λογαριασμούς τους οποίους ίσως έχουμε να επισκεφθούμε χρόνια.

Έχοντας αυτή την αναλυτική λίστα, μπορούμε να μπούμε στον κάθε λογαριασμό και να ψάξουμε με ποιο τρόπο θα μπορούσαμε να τον διαγράψουμε. Μάλιστα, χάρη στο Lastpass δεν θα χρειαστεί να ψάχνουμε και τον κωδικό για να μπούμε. Τι γίνεται με τους λογαριασμούς που είναι αδύνατον να διαγραφούν;

Είτε μας αρέσει, είτε όχι, κάποια site δεν έχουν καθόλου τη δυνατότητα διαγραφής ενός λογαριασμού.

Σε αυτή την περίπτωση, συχνά το να στείλουμε ένα email στη διεύθυνση επικοινωνίας της σελίδας και να τους ζητήσουμε να μας διαγράψουν, είναι πολύ πιθανό να έχει αποτέλεσμα, εφόσον φυσικά είμαστε ευγενικοί. Πάντως, σε περίπτωση που δεν απαντήσουν καν στο email και μας αγνοούν μεγαλοπρεπώς, αυτό που μπορούμε πάντοτε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε τα στοιχεία μας με ψεύτικα. Σβήνοντας τα υπόλοιπα στοιχεία μας στο Internet

Για οτιδήποτε ξέφυγε από τις προηγούμενες μεθόδους, οι μηχανές αναζήτησης είναι φίλοι μας. Κάνοντας μια αναζήτηση με το όνομά μας, τα διάφορα email μας και τα ψευδώνυμά μας, μπορεί να βρούμε γωνιές του Internet που να είχαμε βρεθεί πριν από 15 χρόνια, ή και περισσότερα.

Βέβαια, οι μηχανές αναζήτησης δεν ανανεώνονται αυτοστιγμεί για τις διαγραφές που κάναμε νωρίτερα.

Το πιθανότερο είναι στα αποτελέσματα αναζήτησης να εμφανίζεται ακόμα πχ το προφίλ μας στο LinkedIn για κάποιο διάστημα, ασχέτως αν κάνοντας κλικ σε αυτό δεν θα εμφανίζεται τίποτα. Αργά ή γρήγορα, όμως, οι μηχανές αναζήτησης θα εντοπίσουν την αλλαγή και θα διαγράψουν τα αποτελέσματα.

Ολική διαγραφή όταν έχουμε ένα site ή blog

Αν κάποτε είχαμε φτιάξει ένα site ή ένα blog, και γράψαμε έστω και μερικές δημοσιεύσεις επώνυμα σε αυτό, μπορούμε να ζητήσουμε στις μηχανές αναζήτησης να αφαιρέσουν εντελώς το site μας από τα αποτελέσματά τους.

Στη Google αυτό γίνεται μέσω των Webmaster Tools. Σημειωτέον αυτή η αφαίρεση από τα αποτελέσματα της Google μπορεί να γίνει μόνο για ένα website που μας ανήκει και το έχουμε συνδέσει με τα Webmaster tools.

Δεν μπορούμε δηλαδή να αφαιρέσουμε πχ τα αποτελέσματα από το LinkedIn που είδαμε παραπάνω.

Webmaster Tools έχουν επίσης και άλλες μηχανές αναζήτησης, όπως το Bing, που ουσιαστικά επηρεάζουν και την αναζήτηση του Yahoo. Απόκρυψη στον τηλεφωνικό κατάλογο

Αν ζούμε μόνοι και έχουμε τηλέφωνο στο όνομά μας, δεν αποκλείεται το όνομα και το τηλέφωνό μας να είναι διαθέσιμα σε ιστοσελίδες όπως το whitepages.gr. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον πάροχο σταθερής και τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να βεβαιωθούμε πως τα στοιχεία μας είναι απόρρητα και δεν είναι διαθέσιμα μέσω αναζήτησης.

Διαγραφή από τα newsletter

Οι περισσότεροι από εμάς λαμβάνουμε πολλαπλά email καθημερινά από διάφορα newsletter, κάποια στα οποία γραφτήκαμε με τη θέλησή μας, κάποια στα οποία γραφτήκαμε άθελά μας, και κάποια τα οποία είναι σκέτο spam. Κάθε νόμιμο newsletter περιέχει ένα σύνδεσμο unsubscribe στο εσωτερικό του, ο οποίος μπορεί να μας διαγράψει από αυτό. Διαγραφή του email λογαριασμού μας

Αυτό είναι και το τελευταίο βήμα για να διαγραφούμε πλήρως από το Internet. Το αφήσαμε τελευταίο γιατί θα μας χρειαστεί για την επικοινωνία με ιστοσελίδες που δεν διαθέτουν αυτοματοποιημένη διαγραφή του λογαριασμού μας.

Στις υπηρεσίες Account Killer και justdelete.me θα βρείτε οδηγίες στα αγγλικά για τη διαγραφή και των email λογαριασμών.

Η ολική διαγραφή ολοκληρώθηκε

Με υπομονή και αφοσίωση, η ολική διαγραφή από το Internet είναι θέμα χρόνου.

Δεν πρόκειται να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη, εφόσον όμως είναι αρκετά σημαντικό για εμάς, σε σχετικά σύντομο διάστημα μπορούμε να εξαφανίσουμε ικανοποιητικά τα ίχνη μας.

Πηγή

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη