Τo περπάτημα μας προφυλάσει από το εγκεφαλικό

Το περπάτημα μπορεί να αποτελεί σημαντικό όπλο στην προστασία από τα εγκεφαλικά επεισόδια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι δύο ή περισσότερες ώρες περπάτημα την εβδομάδα μπορεί να μειώσουν τουλάχιστον κατά 25% τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ανάλογα με τη διάρκεια και την ταχύτητα της βάδισης.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 39.000 υγιείς γυναίκες, οι οποίες κατά την έναρξή της είχαν ηλικία από 45 ετών και άνω. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον υποψήφιο διδάκτορα του Χάρβαρντ Τζέικομπ Σάτελμαϊρ, τις παρακολουθούσαν επί 12 χρόνια, χρονικό διάστημα κατά το οποίο καταγράφηκαν 473 ισχαιμικά εγκεφαλικά και 102 αιμορραγικά.

Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά εκδηλώνονται όταν αποφραχθεί κάποιο από τα αγγεία που τροφοδοτεί με αίμα τον εγκέφαλο. Είναι το πιο συχνό είδος εγκεφαλικού επεισοδίου, αποτελώντας το 80% των κρουσμάτων. Το άλλο είδος είναι τα αιμορραγικά, τα οποία οφείλονται σε ρήξη ενός αιμοφόρου αγγείου στον εγκέφαλο.

Γενικά, όσες γυναίκες ήταν δραστήριες είχαν κατά μέσον όρο 17% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό, ανεξαρτήτως της φυσικής δραστηριότητας με την οποία ασχολούνταν συστηματικά.

Ειδικά όσες περπατούσαν, είχαν – ανάλογα με την ταχύτητα της βάδισης – 25% έως 37% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν οποιοδήποτε είδος εγκεφαλικού, με τη μεγαλύτερη προστασία να αποκομίζουν οι γυναίκες που περπατούσαν τουλάχιστον επί 2 ώρες την εβδομάδα με γρήγορο βήμα (ταχύτητα 5 χιλιομέτρων την ώρα ή μεγαλύτερη).

Πηγή

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη