«Να ανταποκριθείτε στις νέες προκλήσεις»

Παροτρύνσεις προς τους δύο περιφερειάρχες, Ρένα Δούρου και Θόδωρο Γαλιατσάτο και τους δημάρχους που εκλέχθηκαν με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ «να σταθούν μπροστάρηδες στην προσπάθεια οργάνωσης των συλλογικών αντιστάσεων…

και δημιουργίας ενός δικτύου αλληλεγγύης για τους πιο αδύναμους» και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και τα αδιέξοδα στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την αποψινή συνάντησή τους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε την κριτική του κόμματος στην αντιδραστική «απορρύθμιση», και όχι μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» και στην αδυναμία των δήμων και των περιφερειών να παίξουν τον παραδοσιακό τους ρόλο, πολύ περισσότερο δε να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις και στις πρωτόγνωρες ανάγκες που δημιουργεί η πρωτοφανής κρίση σε όλα τα επίπεδα.

Παρουσιάζοντας την πρόταση του κόμματος για την Αυτοδιοίκηση, ο Αλ. Τσίπρας εξέθεσε αναλυτικά τους τέσσερις άξονες στους οποίους αυτή στηρίζεται: δηλαδή για μία ριζοσπαστική αλλαγή στη δομή και τη λειτουργία των ΟΤΑ ώστε να καταστεί πραγματικά ισχυρή η Αυτοδιοίκηση, για το κοινωνικό κράτος και το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για τη δημοκρατική αναδιάρθρωση, την αποτελεσματικότητα και την υπέρβαση του πελατειακού συστήματος και της γραφειοκρατίας και, τέλος, για τη δημιουργία μίας νέας σχέσης εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών.

Οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι εξέθεσαν στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες και οι δήμοι, κυρίως στο οικονομικό πεδίο, με την απόλυτη ανυπαρξία πόρων, αλλά και στο θεσμικό επίπεδο. Ιδιαίτερα συζητήθηκε η εναλλακτική αντίληψη των αιρετών της Αριστεράς τόσο ως προς το αυτοδιοικητικό τους όραμα, όσο και ως προς τη διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων, για ένα ανοιχτό και συμμετοχικό μοντέλο διακυβέρνησης, για την εμπιστοσύνη προς τους εργαζόμενους των ΟΤΑ, για την αύξηση των εσόδων και την ουσιαστική εξοικονόμηση πόρων, στο πλαίσιο και μίας ενδεχόμενης φορολογικής αποκέντρωσης, ώστε να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό του ΑΕΠ που θα διαχειρίζονται οι δήμοι και οι περιφέρειες.

Τέλος, ενόψει και της παρουσίασης του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στον αναπτυξιακό ρόλο που μπορεί και πρέπει να παίξει η Αυτοδιοίκηση ως βασικός πυλώνας της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, κυρίως στους δήμους της Περιφέρειας.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη