Μόσχα: Αποσύνδεση του Ίντερνετ σε περίπτωση πολέμου

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο πως οι αρχές εξετάζουν τη λήψη μέτρων για την προστασία του ρωσικού Ίντερνετ μπροστά στην «απρόβλεπτη στάση» των Δυτικών, ενώ μια εφημερίδα…

της Μόσχας αναφέρθηκε σε σχέδια να «κόβεται» το Ίντερνετ σε περίπτωση πολέμου. Λόγω της εντελώς απρόβλεπτης στάσης των ΗΠΑ και της ΕΕ, λαμβάνουμε μέτρα για να εγγυηθούμε την ασφάλειά μας», εξήγησε ο Πεσκόφ ερωτηθείς για τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από την εφημερίδα «Βεντομόστι».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «μέτρα που αφορούν την ασφάλεια του ρωσικού Ίντερνετ μελετώνται διαρκώς σε διάφορα επίπεδα και σε διάφορες διοικήσεις».

Η «Βεντομόστι» ανέφερε σε δημοσίευμά της πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα μια συνεδρίαση του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας στη διάρκεια της οποίας θα εξετασθεί η δυνατότητα να αποκόπτεται ο ρωσικός κυβερνοχώρος από το World Wide Web σε περίπτωση πολέμου ή σε καταστάσεις κρίσης.

Επικαλούμενη πολλούς παρόχους πρόσβασης, επιχειρήσεις που συνδέονται με το Ίντερνετ και μη κυβερνητικές οργανώσεις, η «Βεντομόστι» υποστηρίζει πως πολλές άλλες συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους θα πραγματοποιηθούν για να εξετασθεί «η δυνατότητα λειτουργίας ενός ρωσικού τμήματος του Ίντερνετ σε περιπτώσεις καταστάσεων έκτακτης ανάγκης».

Οι αρχές εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να υιοθετήσουν μέτρα «που να ενισχύουν την κυριαρχία του ρωσικού τμήματος του World Wide Web», πράγμα που περιλαμβάνει την εξουσία να απομονώνουν τη χώρα από τον παγκόσμιο ιστό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αναφέρει η εφημερίδα.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόθεση των ρωσικών αρχών να «κόβουν» το Ίντερνετ στη χώρα, ο Πεσκόφ υποστήριξε πως η Μόσχα είναι «έτοιμη για όλες τις καταστάσεις», αλλά πως δεν πρόκειται για μια «αποσύνδεση της Ρωσίας».

Ένας εργαζόμενος σε μεγάλη εταιρεία παροχής πρόσβασης στο Ίντερνετ εξήγησε στη «Βεντομόστι» πως η Μόσχα θέλει απλώς να προστατευθεί σε περίπτωση επιπλέον κυρώσεων της Δύσης που θα μπορούσαν να πλήξουν το Ίντερνετ. Δεν πρόκειται για αποσύνδεση της Ρωσίας, το θέμα είναι να καθορισθεί πώς θα αντιδράσει η Ρωσία αν αποκοπεί από το παγκόσμιο Ίντερνετ, πώς θα εξασφαλίσει την ασφάλειά της», εξηγεί ο ρώσος εμπειρογνώμονας Μιχαήλ Γκούρεβιτς, ειδικός στα μέσα ενημέρωσης. Πρόκειται για μια απειλή τόσο ρεαλιστική όσο και μια εισβολή εξωγήινων. Δεν υπάρχει τέτοια απειλή», τονίζει.

Η «Βεντομόστι» προσθέτει πως η επιβολή ενός ελέγχου στο ρωσικό Ίντερνετ δεν θα ήταν κάτι απλό, εφόσον το ρωσικό Ίντερνετ, αντίθετα από το κινεζικό, είναι βαθιά ολοκληρωμένο στο παγκόσμιο δίκτυο.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη