Κύπρος: Περιοδεία του Μουφτή των Τουρκοκυπρίων στην Πάφο

Περιοδεία στην Πάφο πραγματοποίησε σήμερα ο Μουφτής των Τουρκοκυπρίων Talip Atalay, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’.

Επισκέφθηκαν το μουσουλμανικό τέμενος Χασάν Αγά Τεκέ και ακολούθως, ο Μουφτής…

ξεναγήθηκε στη Χρυσοπολίτισσα, στο θρησκευτικό χώρο της Αγίας Κυριακής από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, στο αρχαιολογικό πάρκο της Κάτω Πάφου και στα

Λουτρά της Αφροδίτης.

Ο Μουφτής στη συνέχεια, με ομάδα Τουρκοκυπρίων αποτελούμενη από περίπου 100 άτομα, επισκέφτηκαν το τέμενος του Μουττάλου ( Αγία Σοφία) για να προσευχηθούν.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος καλωσόρισε με πολύ χαρά, όπως είπε, το Μουφτή στην Πάφο. Θέλαμε να επισκεφτεί όλα τα τεμένη και κοιμητήρια και διάφορους άλλους χώρους που τον ενδιέφεραν για να δει από κοντά ότι η Κυβέρνηση μας και εμείς ως Εκκλησία θέλουμε να είναι συντηρημένα όλα τα τεμένη όλα τα κοιμητήρια και ό,τι έχει σχέση με την τουρκική κοινότητα”, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Η προσπάθεια τόσο η δική του όσο και του Μουφτή, σημείωσε, είναι να φέρουν τις δύο κοινότητες την μια κοντά στην άλλη, “να συντηρήσουμε όλα τα μνημεία μας και τα μωαμεθανικά που υπάρχουν στην πλευρά τη δική μας, αλλά και τα χριστιανικά μνημεία που υπάρχουν στην άλλη πλευρά”.

Τα μνημεία, συνέχισε, ναι μεν είναι δικά μας ,αλλά ανήκουν σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Β΄ εξέφρασε την ικανοποίηση του που “δόθηκε η ευκαιρία στον αγαπητό Μουφτή να προσευχηθεί με τους δικούς του πιστούς σήμερα εδώ στην Πάφο, στο τέμενος”.

Ο Μουφτής Talip Atalay από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για τις προσπάθειες

που καταβάλει ο ίδιος προσωπικά αλλά και την Κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του μετά την προσευχή του στο τέμενος του Μουττάλου (Αγία Σοφία)

είπε ότι αγαπά την Πάφο και την Κύπρο και ότι έχει πολλά πλεονεκτήματα το νησί που μπορούν να μοιραστούν από κοινού Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, ο λαός μας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάλεσε τους Τουρκοκύπριος να επισκέπτονται τα χωριά τους και τα τεμένη τους, τα κοιμητήρια τους, ενώ ανακοίνωσε στον Αρχιεπίσκοπο την επίσημη έναρξη των εργασιών αναστύλωσης του μοναστηριού του Απόστολου Ανδρέα στα κατεχόμενα.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη