ΥΓΕΙΑ: Αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη



Ο καρκίνος του προστάτη είναι η συχνότερη μορφή κακοήθους νεοπλασίας μεταξύ των ανδρών στον δυτικό κόσμο και η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου στους άνδρες σε πολλές χώρες. Σχεδόν 300.000 Ευρωπαίοι διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη κάθε χρόνο στην Ευρώπη (περισσότερες πληροφορίες στο www.ProstateCancerLiving.com). Η θεραπευτική αντιμετώπισή του σε πρώτη φάση περιλαμβάνει χειρουργικές μεθόδους και ορμονικούς χειρισμούς που... επιδιώκουν να σταματήσουν την τροφοδοσία του προστατικού όγκου με την ενδογενή ορμόνη τεστοστερόνη, ακτινοβόληση του προστατικού όγκου ή συνδυασμό των ανωτέρω.

Ο ορμονικός χειρισμός («ανδρογονικός αποκλεισμός») με χρήση φαρμάκων, είναι μία δόκιμη αγωγή, η οποία όμως φαίνεται ότι έχει το μειονέκτημα να αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από καρδιαγγειακές νόσους (έμφραγμα, ισχαιμικά ή εγκεφαλικά επεισόδια) τους άνδρες με καρκίνο του προστάτη, ιδιαίτερα μάλιστα αυτούς που ήδη νοσούν-μερικές φορές με μοιραία κατάληξη. Ο κίνδυνος αυτός είναι περισσότερο έντονος στη διάρκεια του πρώτου χρόνου του φαρμακευτικού ανδρογονικού αποκλεισμού.

Τελευταίες μελέτες ωστόσο, φαίνεται ότι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος αυτός μειώνεται με χρήση εναλλακτικών μεθόδων φαρμακευτικού ανδρογονικού αποκλεισμού. Ο ενημερωμένος θεράπων μπορεί να υποδείξει την κατάλληλη αγωγή, βασιζόμενος στο ιστορικό και την προδιάθεση του ασθενούς.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη