Σχέδιο εξόδου από τον "Τειρεσία" για τους "κόκκινους"

Με τα ισχύοντα δεδομένα για όλους αυτούς δεν μπορεί να εγκριθεί κανένα νέο δάνειο"

Σε αλλαγή των κανόνων του "Τειρεσία" επί το ελαστικότερο, προκειμένου να ενταχθούν δανειολήπτες με "κόκκινα"

δάνεια νοικοκυριών, επιχειρήσεων κ.α. ξανά στην κατηγορία των

αξιόχρεων, προσανατολίζονται κυβέρνηση και τράπεζες, σύμφωνα με την Καθημερινή, χωρίς ωστόσο να έχει διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν πως με το 35% των δανείων να βρίσκεται σε καθεστώς οριστικής καθυστέρησης, δηλαδή εμφανίζει καθυστέρηση στην αποπληρωμή του άνω των 90 ημερών και ότι στην πράξη περισσότεροι από το 50% των δανειοληπτών έχουν κάποια στιγμή εμφανιστεί στα συστήματα προειδοποίησης του "Τειρεσία".

Με τα ισχύοντα δεδομένα για όλους αυτούς δεν μπορεί να εγκριθεί κανένα νέο δάνειο" αναφέρουν τραπεζικά στελέχη και προσθέτουν:

Το ζητούμενο είναι, όχι μόνο να αντιμετωπιστούν τα “κόκκινα” δάνεια

αλλά και τμήμα του πληθυσμού που λόγω κρίσης βρέθηκε στο σημείο να

χαρακτηρίζεται μη αξιόχρεο να επανενταχτεί, υπό προϋποθέσεις, και να

επανέλθει στην κατηγορία των επιχειρήσεων - νοικοκυριών που δικαιούνται

νέα πίστωση". Σύμφωνα με την Καθημερινή, η

ελαστικοποίηση των όρων αναμένεται να αφορά μόνον όσους συνεργάζονται

και το έχουν δείξει έμπρακτα.

Για παράδειγμα, δανειολήπτης που υπέστη μεγάλη μείωση εισοδημάτων και

δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του αλλά έχει προχωρήσει σε ρύθμιση την οποία ακολουθεί με συνέπεια θα μπορούσε σταδιακά να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση σε νέα πίστωση. Στο πλαίσιο αυτό έχουν εξαιρετική σημασία ο ορισμός του συνεργάσιμου δανειολήπτη, ο καθορισμός των αποδεκτών ορίων διαβίωσης, το θέμα των πλειστηριασμών, οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί και οι σχεδιαζόμενες αλλαγές του πτωχευτικού κώδικα, σημειώνεται εξάλλου. Επίσης, η Τράπεζα της Ελλάδος θα επιλέξει άμεσα διεθνή σύμβουλο, ο οποίος θα βοηθήσει την κεντρική τράπεζα στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Για την ώρα δεν υπάρχει ζήτημα δημιουργίας ενιαίας bad bank και θα υλοποιηθεί το σχέδιο για την εσωτερική σε κάθε τράπεζα αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων.

Κυβέρνηση και ΤτΕ, σε συνεργασία με τον σύμβουλο, θα εξειδικεύσουν άμεσα σειρά νομοθετικών και εποπτικών πρωτοβουλιών για τα "κόκκινα" δάνεια και την αναθέρμανση της τραπεζικής αγοράς.

nooz

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη