Αίγυπτος: Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση

Η κυβέρνηση του νέου προέδρου της Αιγύπτου Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι, του πρώην αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων ο οποίος εξελέγη ένα χρόνο αφότου καθαίρεσε τον ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι και συνέτριψε την αντιπολίτευση, ορκίστηκε…

σήμερα στο Κάιρο.

Οι 34 υπουργοί, καθώς και ο απερχόμενος πρωθυπουργός και επαναδιορισθείς Ιμπραχίμ Μαχλέμπ, ορκίστηκαν σήμερα ενώπιον του προέδρου της χώρας του αραβικού κόσμου με το μεγαλύτερο πληθυσμό σε μια επίσημη τελετή που αναμεταδόθηκε απευθείας από τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Οι καινούργιοι υπουργοί, σε σχέση με την προηγούμενη προσωρινή κυβέρνηση που είχε διορίσει ο Σίσι, την επομένη της αποπομπής και σύλληψης του Μόρσι στις 3 Ιουλίου του 2013, είναι δεκατρείς, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η πιο αξιοσημείωτη αλλαγή είναι η αποχώρηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ναμπίλ Φάχμι, ο οποίος αντικαταστάθηκε από έναν πρώην πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, τον Σάμεχ Σούκρι.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμπραχίμ που θεωρείται ένας από τους βασικότερους υποστηρικτές, μαζί με τον Σίσι, της σκληρής καταστολής των οπαδών του Μόρσι, κυρίως της ισλαμιστικής Μουσουλμανικής Αδελφότητας του, διατηρεί το χαρτοφυλάκιό του, όπως και ο υπουργός Άμυνας και αρχηγός του γενικού επιτελείου, ο στρατηγός Σέντκι Σόμπχι, στενός συνεργάτης του Σίσι.

Ο Σίσι εξελέγη στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στα τέλη Μαΐου με ποσοστό 96,9%. Ήταν μια εύκολη νίκη, καθώς ο απόστρατος στρατάρχης ήταν δημοφιλής από τότε που η κυβέρνηση της οποίας ηγείτο ντε φάκτο εδώ και ένα χρόνο είχε συντρίψει στο αίμα τους οπαδούς του Μόρσι.

Ο Μόρσι, ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου ενάμισι χρόνο μετά την πτώση του Μουμπάρακ ύστερα από λαϊκή εξέγερση, βρίσκεται σήμερα στη φυλακή και κινδυνεύει με την ποινή του θανάτου σε πολλές δίκες, όπως σχεδόν το σύνολο της ηγεσίας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ο Σίσι είχε αποπέμψει τον Μόρσι επικαλούμενος τα εκατομμύρια των Αιγυπτίων που είχαν διαδηλώσει τρεις ημέρες νωρίτερα για να ζητήσουν την απομάκρυνση αυτού του προέδρου ο οποίος έχασε γρήγορα τη δημοτικότητά του και κατηγορήθηκε ότι οδήγησε στην πλήρη καταστροφή μια ήδη κακοποιημένη οικονομία, συγκέντρωσε όλες τις εξουσίες προς όφελος των Αδελφών Μουσουλμάνων και επεδίωξε τον εξισλαμισμό της αιγυπτιακής κοινωνίας.

Ωστόσο οι οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίζουν το καθεστώς του νέου ισχυρού άνδρα Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι ακόμη πιο καταπιεστικό και αυταρχικό σε σχέση με του Μουμπάρακ.

Via

..
             -->
Νεότερη Παλαιότερη