Αντιμετωπίστε τον πονόλαιμο με φυσικά γιατροσόφια

Ο πονόλαιμος μπορεί να γίνει πολύ βασανιστικός. Η κατάποση είναι από τις σωματικές λειτουργίες που γίνονται αυτόματα, χωρίς να τους δίνουμε σημασία...

Όταν αντιμετωπίζουμε έναν ισχυρό πονόλαιμο, όμως, κάθε γουλιά ή μπουκιά φαγητού είναι μια μικρή μάχη. Πριν ο πονόλαιμος σας καταβάλει οριστικά, δοκιμάστε να αναλάβετε δράση εύκολα κι αποτελεσματικά.
Ακολουθούν σπιτικές συνταγές που θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε φυσικά τον πόνο. Σημείωση: Μη δώσετε μέλι σε παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους.

 Κάντε γαργάρες με ζεστό αλατόνερο Αν η γιαγιά σας, σάς έχει δώσει ποτέ αυτή τη συμβουλή, είχε απόλυτο δίκιο. Οι γαργάρες με αλατόνερο είναι μια παμπάλαια θεραπεία, πολύ εύκολα εφαρμόσιμη και αποτελεσματική. Ο πονόλαιμος, ανεξάρτητα από τις αιτίες που τον δημιουργούν, προκαλείται επειδή τα κύτταρα στις βλενώδεις μεμβράνες του λαιμού σας είναι πρησμένα και ερεθισμένα. Κάνοντας γαργάρες με αλατόνερο, μειώνετε το πρήξιμο λόγω της ιδιότητας του αλατιού να αφυδατώνει. Ξηραίνει τα πρησμένα κύτταρα και, ταυτόχρονα, καταπολεμά την υπερβολική έκκριση βλέννας.

 Το αλάτι, μπορεί επίσης να σταματήσει τη ρινική καταρροή. Θα χρειαστείτε: Μια κούπα ζεστό νερό κουτάλι του γλυκού αλάτι. Οδηγίες: Ζεστάνετε το νερό χωρίς να το αφήσετε να βράσει. Προσθέστε το αλάτι και κάντε γαργάρες. Επαναλάβετε τρεις φορές τη μέρα. Αν το παρακάνετε, κινδυνεύετε να ξηράνετε εντελώς τους -ακόμα- υγιείς μαλακούς ιστούς και να επιδεινώσετε την κατάστασή σας. 

Εξατμίστε» τον Ο υδρατμός μπορεί να καταπραΰνει τον πονόλαιμο -ειδικά αυτόν που προκαλείται από ξηρότητα- να ελαττώσει τη διάρκειά του και να αποσυμφορήσει τα ιγμόρεια. Δεν χρειάζεται να χωθείτε στη σάουνα του γυμναστηρίου σας, απλά: Θα χρειαστείτε: ένα μέτριο μπολ αρκετό καυτό νερό για να γεμίσετε το μπολ ως τη μέση μία πετσέτα χεριών (ή οποιαδήποτε αντίστοιχου μεγέθους) 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου (προαιρετικά) Οδηγίες: Γεμίστε το μπολ με το βρασμένο νερό. Σκύψτε από πάνω του, ώστε να εισπνέετε τους υδρατμούς –δεν χρειάζεται να κολλήσετε το πρόσωπό σας πάνω στο δοχείο. Κρατήστε την πετσέτα πάνω από το κεφάλι σας, ώστε να εγκλωβίσετε τους υδρατμούς. Αν φοβάστε ότι η οικογένειά σας θα ανησυχήσει με το περίεργο πετσετοφόρο πλάσμα που ρουθουνίζει πάνω από ένα μπολ με καυτό νερό, σας επισημαίνουμε, ότι η εισπνοή των υδρατμών έπειτα από ένα καυτό ντουζ έχει τα ίδια ανακουφιστικά αποτελέσματα. 

Χρησιμοποιείστε πιπέρι Καγιέν (συνιστάται μόνο για ενήλικες) Πρόκειται για ακόμη μία σπιτική θεραπεία, που φαίνεται ασυνήθιστη, αλλά έχει ανακουφίσει πολλούς παθόντες. Το να ρίξετε μέσα στον ήδη «καυτό» λαιμό σας κάτι που μοιάζει με καυτερή πιπεριά ακούγεται μάλλον ακατάλληλο να βοηθήσει. Υπάρχει, όμως, λογική πίσω από τον παραλογισμό. Το Καγιέν (και πολλά ακόμα πιπέρια) έχει μια χημική ένωση, την καψαϊκίνη, που ανακουφίζει προσωρινά τον πόνο, περίπου όπως η ασπιρίνη. Αυτό επιτυγχάνεται εξαιτίας της ιδιότητας της ένωσης να επιβραδύνει κάτι που λέγεται ουσία P, η οποία είναι υπεύθυνη της μετάδοσης του σήματος του πόνου στον εγκέφαλο. Έτσι, η δυσάρεστη αίσθηση στον λαιμό σας θα μετριαστεί, και γρήγορα θα παταχθεί. Θα χρειαστείτε: 1/2 κουτάλι του γλυκού πιπέρι Καγιέν. μια κούπα βραστό νερό 1 κουτάλι του γλυκού μέλι Οδηγίες: Προσθέστε το πιπέρι και το μέλι σε νερό που βράζει. Ανακατέψτε και περιμένετε μέχρι το ρόφημα να ζεσταθεί –όχι να βράσει. Μη ξεχνάτε να ανακατεύετε συχνά, γιατί το Καγιέν έχει τη τάση να «κάθεται» στον πάτο. Αν σας δυσαρεστούν πολύ οι καυτερές γεύσεις, μειώστε τη δόση του πιπεριού. 

Ξεκουραστείτε και καταναλώστε υγρά Αυτή είναι μια χιλιοειπωμένη συμβουλή, αλλά υπάρχει λόγος που την ακούτε τόσο συχνά, γι' αυτό ακολουθείστε τη. Συνδυάστε τη με άλλες φυσικές θεραπείες - μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα την επίδρασή τους. Σιγουρευτείτε ότι επιτρέπετε στο σώμα σας να ξεκουραστεί όσο του χρειάζεται και πιείτε όσο πιο πολλά υγρά μπορείτε! Θα χρειαστείτε: ένα άνετο σημείο να κουρνιάσετε νερό, πορτοκαλάδες, κι άλλο νερό, τσάι και οποιοδήποτε άλλο ρόφημα θεωρείτε κατάλληλο (το αλκοόλ και η καφεϊνη θα πρέπει να αποφεύγονται). Οδηγίες: Ένα καλό βιβλίο ή η αγαπημένη σας ταινία, είναι οι καλύτεροι σύντροφοι. Νιώστε βολικά, ξεκουραστείτε και πιείτε, πιείτε, πιείτε! 

Μασήστε μπαχαρικό γαρύφαλλο Τα γαρύφαλλα χρησιμοποιούνταν για χρόνια, ειδικά στην παραδοσιακή Κινέζικη Φαρμακευτική. Πλέον, σπάνια γίνεται χρήση των φαρμακευτικών ιδιοτήτων τους. Κάποτε οι οδοντίατροι τα χρησιμοποιούσαν ακόμη και ως αναισθητικό, αφού βοηθούν πολύ στην καταπολέμηση του πονόδοντου. Το μπαχαρικό γαρύφαλλο είναι τόσο αποτελεσματικό παυσίπονο, εξαιτίας της ουσίας ευγενόλης που περιέχει. Η ευγενόλη αποτελεί φυσικό παυσίπονο και έχει αντιβακτηριδιακή δράση. Μασώντας το γαρύφαλλο, επιτρέπετε στην ουσία αυτή να απελευθερωθεί και να κατευνάσει τον πόνο στο λαιμό σας. Σημείωση: Μην αντικαταστήσετε το μπαχαρικό με αιθέριο έλαιο γαρύφαλλου – μπορεί να σας προκαλέσει στομαχικά προβλήματα. Θα χρειαστείτε: πολλά ολόκληρα γαρύφαλλα ένα ποτήρι νερό (προαιρετικά, αλλά ούτως ή άλλως πρέπει να καταναλώνετε υγρά) Οδηγίες: Βάλτε στο στόμα σας ένα, δυο γαρύφαλλα και γλείψτε τα μέχρι να μαλακώσουν. Μασήστε τα σα να ήταν τσίχλα. Δε θα σας βλάψει το να τα καταπιείτε, αλλά μπορείτε και να τα φτύσετε. 

Το οξυζενέ θα σας βοηθήσει Ναι, ο ορκισμένος εχθρός κάθε παιδιού με γδαρμένα γόνατα. Όλοι μας θυμόμαστε το στιγμιότυπο της πτώσης, της μαμάς να τρέχει να μας περιθάλψει και, στο τέλος, τον εφιάλτη του οξυζενέ. Δεν περνούσαμε καθόλου καλά τότε, μαμά. Είχες όμως δίκιο, αφού το υπεροξείδιο του υδρογόνου σκοτώνει τα βακτήρια και απολυμαίνει τις πληγές. Έτσι, μπορεί να δράσει και κατά του πονόλαιμου. Θα χρειαστείτε: ένα καπάκι οξυζενέ μια κούπα νερό Οδηγίες: Διαλύστε το οξυζενέ σε μία κούπα ζεστό νερό. Κάντε γαργάρες. Αν δεν αντέχετε τη γεύση, προσθέστε λίγο μέλι στο υγρό. Φτιάξτε ένα χαλαρωτικό χαμομήλι Το χαμομήλι είναι φυσική θεραπεία για τους πονόλαιμους. Λειτουργεί ως παυσίπονο και, ταυτόχρονα, σκοτώνει τα βακτήρια. Είναι φυσικό μυοχαλαρωτικό, κι έτσι μπορεί να βοηθήσει το λαιμό σας να ξεκουραστεί. Θα χρειαστείτε: ένα φακελάκι χαμομήλι μια κούπα βρασμένο νερό Οδηγίες: Όταν το νερό βράσει, περιχύστε το σε μια κούπα και βυθίστε το φακελάκι με το χαμομήλι. Σκεπάστε το και αφήστε το να «δέσει» για δέκα λεπτά. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο μέλι και λεμόνι αν θέλετε. Πιείτε όσο θέλετε (είπαμε, πρέπει να πίνετε υγρά). 

Κάντε γαργάρες με φασκόμηλο Το φασκόμηλο είχε φαρμακευτική χρήση, πολύ πριν αποκτήσει μαγειρική υπόσταση. Κάποιοι λένε πως είναι ικανό να γιατρέψει τα πάντα. Ας εστιάσουμε στον πονόλαιμο που σας βασανίζει όμως: το φασκόμηλο είναι στυπτικό, κατάλληλο δηλαδή για την αντιμετώπιση των φλεγμονών, και μπορεί να λύσει το πρόβλημα της δυσκολίας στην κατάποση. Τα οξέα της φαινόλης που περιέχονται στο φασκόμηλο είναι γνωστά για την ιδιότητά τους να σκοτώνουν τα βακτήρια, τα οποία ίσως συνηγορούν ή ευθύνονται για τα συμπτώματά σας. Η αποτελεσματικότερη χρήση αυτού του προϊόντος, είναι οι γαργάρες. Θα χρειαστείτε: μια κούπα ζεστό νερό μερικά φύλλα φρέσκου ή αποξηραμένου φασκόμηλου λίγο αλάτι Οδηγίες: Βράστε το νερό με το φασκόμηλο. Αφήστε το σκεπασμένο για είκοσι λεπτά. Σουρώστε, προσθέστε αλάτι και κάντε γαργάρες με το ρόφημα όσες φορές τη μέρα επιθυμείτε. 

Βάλτε κανέλα Οι πικάντικες γεύσεις με πολλά μπαχαρικά είναι καλό να αποφεύγονται όταν πονάει ο λαιμός σας. Υπάρχει όμως ένα μπαχαρικό, που θα σας ανακουφίσει πολύ: η κανέλα. Είναι πολύ πλούσια σε αντι-οξειδωτικά και το άρωμά της μπορεί να διευκολύνει την αναπνοή σας. Για καλύτερη θεραπευτική και γευστική απόδοση, προτιμήστε να την ανακατέψετε με νερό. Θα χρειαστείτε: 1,2 κλωναράκια κανέλας μια κούπα βρασμένο νερό τσάι της επιλογής σας Οδηγίες: Όσο βράζετε το νερό, προσθέστε τις φλούδες τις κανέλας. Ζεστάνετε για δυο, τρία λεπτά και αφαιρέστε την κανέλα. Συνοδέψτε με τσάι της επιλογής σας και απολαύστε βελτιώνοντας την κατάσταση της υγείας σας. Πηγή

Via

Thermo-portal.gr
             -->
Νεότερη Παλαιότερη