5 υγιεινές τροφές που μισούσατε ως παιδιά και πώς να τις καταναλώσετε σήμερα

Υπάρχουν μερικές τροφές που αποτελούσαν διατροφικό… εφιάλτη στην παιδική ηλικία των περισσότερων, ενώ ακόμη και σήμερα... τα παιδιά «ξινίζουν» όταν έρχεται η ώρα να τις φάνε. Αν ακόμη και μετά την ενηλικίωση δεν τις έχετε συμπαθήσει, δείτε πώς μπορείτε να τις καταναλώσετε, ώστε να τις απολαύσετε.

Η μέρα που το σπίτι μύριζε σπανάκι ή φακές
ήταν η χειρότερη της εβδομάδας όσο ήσασταν παιδιά και δικαιολογημένα. Ποιος προτιμάει φακές από μπριζόλα ή σπανάκι από ένα πιάτο λαχταριστή μακαρονάδα με κιμά;Λόγω του ότι, όμως, οι περισσότερες από αυτές τις τροφές εντάσσονται στην κατηγορία των υγιεινών, δύσκολα μπορούσαμε να τις αποφύγουμε ως παιδιά, ενώ μεγαλώνοντας μάθαμε να τις καταναλώνουμε, ίσως με «βαριά καρδιά», προκειμένου να λάβουμε τα οφέλη τους και να βελτιώσουμε τη διατροφή μας.

Αν ακόμη δεν έχετε συμφιλιωθεί απόλυτα με την ιδέα της κατανάλωσής τους, ίσως οι παρακάτω προτάσεις σας βοηθήσουν να τις ενσωματώσετε στη διατροφή σας με περισσότερη… αγάπη.Φακές: προσθέστε τες στη σαλάτα

Οι φακές αποτελούν ένα ολοκληρωμένο πακέτο σιδήρου, πρωτεΐνης, φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, μαγνησίου και άλλων θρεπτικών ουσιών που δεν πρέπει να λείπουν από την καθημερινότητά σας. Αν η μορφή σούπας με την οποία την έφτιαχνε πάντα η μαμά σας δεν σας ενθουσιάζει, δοκιμάστε να βράσετε φακές και να τις προσθέσετε στην πράσινη σαλάτα σας μαζί με ρόκα, μαρούλι, πιπεριές, φρέσκο κρεμμυδάκι, λεμόνι κ.λπ. Έτσι δεν θα έχετε έντονη τη γεύση τους, αλλά θα μπορείτε να τις καταναλώνετε σε αρκετά μεγάλες ποσότητες. Μια άλλη καλή επιλογή είναι ο πουρές τους που μπορεί να συνδυαστεί γευστικά με κρέας, λουκάνικα κ.ο.κ., δίνοντάς τους υγιεινή χροιά, ενώ αρκετοί τις προτιμούν σε μορφή σούπας, αλλά κοκκινιστές. Σε κάθε περίπτωση αποφύγετε την ταυτόχρονη κατανάλωση γαλακτοκομικών, καθώς εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου της φακής από τον οργανισμό.

Σπανάκι: φάτε το ωμόΤο σπανακόρυζο σας φέρνει αηδία και σας ξυπνάει… μνήμες; Αντί να το μαγειρέψετε, χρησιμοποιήστε το ωμό και φτιάξτε μια υπέροχη σαλάτα με σπανάκι, παρμεζάνα, καλαμπόκι, κρουτόν και σος ελαιολάδου με μπαλσάμικο και μουστάρδα, η οποία είναι εύκολη, νόστιμη και υγιεινή. Δεν θα σας πιέζαμε να κρατήσετε το σπανάκι στη διατροφή σας, αλλά η περιεκτικότητά του σε σίδηρο, φυλλικό οξύ, βιταμίνες A,B,C, φυτικές ίνες, ασβέστιο, μαγγάνιο και άλλα θρεπτικά στοιχεία, το καθιστούν αυτόματα μια τροφή που δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι σας.Μαύρη σοκολάτα: λιώστε τη και προσθέστε τη σε φρούτα

Θυμάστε τι απογοήτευση νιώθατε όταν γύρναγαν οι γονείς σας από το σούπερ-μάρκετ και αντί για μια λαχταριστή σοκολάτα γάλακτος, σας έφερναν μαύρη σοκολάτα, λέγοντάς σας πόσο πιο υγιεινή είναι; Ίσως, όντως, η γάλακτος να είναι πιο γλυκιά και νόστιμη, η μαύρη σοκολάτα, όμως, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά (κατεχίνες), φυτικές ίνες, ψευδάργυρο, σελήνιο, μαγνήσιο και σίδηρο, υπερτερώντας από την έκδοσή της με γάλα. Αν δεν την απολαμβάνετε σκέτη, μπορείτε να τη λιώσετε σε μπεν μαρί και να την περιχύσετε πάνω από ψιλοκομμένα φρούτα, έτσι ώστε να φτιάξετε ένα γρήγορο σοκολατένιο γλυκό που είναι σούπερ υγιεινό. Προσοχή, όμως! Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να είναι πιο υγιεινή από τη γάλακτος, αλλά οι θερμίδες της δεν απέχουν και πολύ, γι’ αυτό μην υπερβάλλετε στην κατανάλωσή της.
Λαχανάκια Βρυξελλών: μελώστε τα!
Ένας κύριος λόγος που τα λαχανάκια Βρυξελλών δεν θα βρεθούν ποτέ στη λίστα με τα αγαπημένα φαγητά των παιδιών είναι ότι η γεύση τους είναι κάπως πικρή. Η διατροφική τους αξία, όμως, είναι υψηλή, παρ’ όλο που δεν τους φαίνεται, αφού περιέχουν βιταμίνες C, E, Κ και A, μεταλλικά στοιχεία, ωμέγα-3 και άλλες θρεπτικές ουσίες. Αν θέλετε να τα καταναλώσετε αλλά η πικρή τους γεύση σας εμποδίζει, δοκιμάστε να τα… μελώσετε. Βράστε τα και τοποθετήστε τα σε πυρέξ για να τα ψήσετε, περιχύνοντάς τους ελαιόλαδο, μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι και λίγο μέλι. Κι έτσι θα αποκτήσουν μια πιο γλυκιά γεύση που θα σας κάνει να τα αγαπήσετε.

Μπρόκολο: δοκιμάστε το σε σούπα ή πουρέ Σημαντική πηγή βιταμίνης C και ασβεστίου, το μπρόκολο ήταν η μόνιμη αιτία τσακωμού με τη μαμά, ενώ συχνά κατέληγε στα σκουπίδια, κρυμμένο και τυλιγμένο σε… χαρτοπετσέτα για να μην το ανακαλύψει κανείς. Συνήθως, όμως, το μπρόκολο κατορθώνουν να το αγαπήσουνε οι περισσότεροι σε μεγαλύτερη ηλικία, χωρίς παραλλαγές, βραστό με λίγο λάδι και αλάτι, σαν συνοδευτικό στο ψάρι, το κρέας ή τον πουρέ πατάτας ή μέσα στη σαλάτα. Αν δεν ανήκετε σε αυτή τη μερίδα κόσμου, δοκιμάστε να το κάνετε το ίδιο πουρέ ή δείτε κάποια από αυτές τις συνταγές με μπρόκολο που σίγουρα θα σας ενθουσιάσουν.

Via

Thermo-portal.gr
             -->
Νεότερη Παλαιότερη