Δείτε πως μαγειρεύον τις τηγανιτές πατάτες στις υπόλοιπες χώρες και κλέψτε ιδέες

Μπορεί οι τηγανητές πατάτες να θεωρούνται ένα απλό και γρήγορο φαγητό, για το... νόστιμο», δεν υπάρχει, βέβαια, καμιά αμφιβολία, αναρωτηθήκατε όμως, αν σε όλες τις χώρες τις φτιάχνουμε με τον ίδιο τρόπο ή αν τις σερβίρουμε με τα ίδια συνοδευτικά πιάτα;

Η βρετανική εφημερίδα Guardian εγκαινιάζει στην στήλη της Life and Style, μια νέα έρευνα για τις διατροφικές συνήθειες των αναγνωστών της από όλο τον κόσμο με απώτερο στόχο την «χαρτογράφηση» αυτών των συνηθειών και την κατάρτιση ενός «διατροφικού χάρτη». Η αρχή γίνεται από τις τηγανητές πατάτες και η εφημερίδα καλεί τους Έλληνες αναγνώστες της, ανάμεσα σε όλους τους άλλους, να απαντήσουν, αν στην Ελλάδα οι τηγανητές πατάτες συνοδεύονται με τζατζίκι.

Πώς όμως τρώνε οι άλλοι λαοί τις τηγανητές πατάτες; Στην Σκωτία και, μάλιστα, στο Εδιμβούργο, σταμάτησαν να τις συνοδεύουν με αλάτι και ξύδι και «περιλούζουν» τις τηγανητές πατάτες με μια σάλτσα που φτιάχνουν αναμιγνύοντας ξύδι με το τοπικό σκοτσέζικο αναψυκτικό Irn Bru.

Η τηγανητή πατάτα έφθασε στην Ευρώπη από την Κεντρική Αμερική, «περιηγήθηκε» στις κουζίνες των καλύτερων εστιατορίων της Γαλλίας και του Βελγίου, τον 19ο αιώνα και κατέφθασε στην Ολλανδία, όπου οι Ολλανδοί για να φάνε τηγανητές πατάτες, πρώτα τις «πνίγουν» ασφυκτικά με μαγιονέζα! Όμως, το 2003, μια κομμώτρια από το Πράσινο Ακρωτήρι, που ζει και εργάζεται στο Ρότερνταμ, συνεργάστηκε σε φαντασία και γαστριμαργικές ιδέες με μια φίλη της στιλίστρια και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό, αφού έφτιαξαν ένα πιάτο με τηγανητές πατάτες, που το «διακόσμησαν» με τυρί και το έκαναν διάσημο σε όλη την χώρα.

Λίγο πιο κάτω, στην κοιλάδα του Ρουρ, στα σύνορα της Ολλανδίας με την Γερμανία, οι τηγανητές πατάτες, συνδυάζονται, όχι πρωτότυπα θα λέγαμε, με μαγιονέζα και κέτσαπ και ονομάζονται «Pommes Rot-Weiss».

Στην Ισπανία, οι τηγανητές πατάτες ονομάζονται «patatas aioli» και το χαρακτηριστικό τους είναι ότι συνοδεύονται με σκόρδο και μια πικάντικη σάλτσα, που παρασκευάζεται από αλεύρι, κρεμμύδια και κόκκινη πιπεριά, ενώ η σάλτσα αυτή υπόκειται σε διαφοροποιήσεις από μέρος σε μέρος στην χώρα.

Στην Τσεχία και στην γειτονική της Σλοβακία, οι τηγανητές πατάτες σερβίρονται με σος ταρτάρ, μια σος που παρασκευάζεται συνήθως με αγγούρι, κάπαρη, μαϊντανό και αβγά και, ενώ εμείς εδώ στην Ελλάδα συνοδεύουμε με αυτή τα θαλασσινά, στην υπόλοιπη Ευρώπη την χρησιμοποιούν για να συνοδεύσουν τα τηγανητά... Ποιος είπε ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε τις πιο νόστιμες τηγανητές πατάτες;

Πηγή

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη