Όσα πρέπει να ξέρετε αν πρόκειται να κάνετε καισαρική

Η πολύ-πολύ μικρή τομή χαμηλά στην κοιλιά κάθε γυναίκας που έχει γεννήσει με καισαρική υπάρχει για να της θυμίζει την σπουδαιότερη ημέρα της ζωής της, το γεγονός ότι από εκεί...

βγήκε το μωράκι της! Σε δεύτερο χρόνο, βέβαια, της θυμίζει και μερικά ακόμα στιγμιότυπα από την ημέρα εκείνη, τα οποία χρήσιμο είναι να γνωρίζουν όσες μέλλουσες μανούλες πρόκειται να γεννήσουν με καισαρική. Είναι σημαντικό, καταρχήν, να αναφερθεί ότι, όπως και με τον φυσιολογικό τοκετό, κάθε γυναίκα βιώνει την εμπειρία της καισαρικής με τον δικό της μοναδικό τρόπο. Για κάποιες γυναίκες είναι μία απλή επέμβαση, λίγες ώρες μετά την οποία σηκώνονται και περπατούν στο δωμάτιο αγκαλιά με το μωρό τους, ενώ για άλλες μπορεί να είναι πιο επίπονη και τραυματική εμπειρία. Οι περισσότερες, όμως, θα συμφωνήσουν στα παρακάτω: Φάτε καλά το προηγούμενο βράδυ»

Γιατί μετά την καισαρική δεν θα μπορείτε να φάτε κανονικά για αρκετές ώρες. Και -πιστέψτε μας- θα πεινάτε! Στο χειρουργείο έχει το κρύο... της αρκούδας!»

Όσες γυναίκες έχουν γεννήσει με καισαρική συμφωνούν στο ότι, τόσο λόγω της επισκληριδίου όσο και λόγω του κρύου που έτσι κι αλλιώς επικρατεί στα χειρουργεία, ίσως και λίγο λόγω της αγωνίας που δικαιολογημένα είχαν πριν γεννήσουν, όσο περίμεναν να έρθει η σειρά τους... έτρεμαν σαν το ψάρι! (Μια μαμά αναφέρει χαρακτηριστικά ότι από το τρέμουλο δεν μπορούσε ούτε να μιλήσει γιατί χτυπούσαν τα δόντια της!) Δεν λες ότι δεν νιώθεις και τίποτα...»

Εντάξει, μπορεί να μη νιώσετε την τομή που θα σας κάνουν, ούτε τα ράμματα στο τέλος. Αλλά τη στιγμή που θα βγάλουν το μωρό από την κοιλιά σας οπωσδήποτε θα νιώσετε έντονη πίεση –ένα αίσθημα που είναι δύσκολο να περιγράψουμε διαφορετικά. Το βλέπεις!»

Με την προϋπόθεση πάντα ότι δεν θα κάνετε ολική αναισθησία (και θα φοράτε τα γυαλιά ή τους φακούς σας) μπορείτε, αν κοιτάξετε στο νίκελ γύρω από τα χειρουργικά φώτα, να «κλέψετε» ματιές και να δείτε τι γίνεται «εκεί κάτω». Το παραβάν που θα έχετε μπροστά σας δεν θα σας επιτρέψει να δείτε ακριβώς την διαδικασία της επέμβασης, αλλά το νίκελ στα φώτα καθρεφτίζει κάπως την περιοχή. (Προσοχή: Μην το δοκιμάσετε αν δεν ήσασταν φανατική του Grey's Anatomy!). Να προσπαθείς να κουνήσεις τα πόδια σου και να μην μπορείς!»

Αυτό είναι ένα ακόμα πρωτόγνωρο σύμπτωμα από την επήρεια της επισκληριδίου. Μετά την επέμβαση, και ενώ θα περιμένετε στην ανάνηψη, ο εγκέφαλός σας θα δίνει εντολή στα δάχτυλα των ποδιών σας να κουνηθούν αλλά αυτά... τίποτα! Όταν πλέον τα καταφέρετε θα πάρετε μια βαθιά ανάσα ανακούφισης και θα ξέρετε αφενός ότι θα ξαναπερπατήσετε (!), αφετέρου ότι πλησιάζει η στιγμή για να βρεθείτε επιτέλους αγκαλιά με το μωρό σας. Μην αρνηθείτε τα παυσίπονα»

Για αρκετές ώρες μετά την καισαρική δεν θα νιώθετε καμία ενόχληση στην περιοχή γύρω από την τομή. Όταν η επήρεια της επισκληριδίου περάσει όμως, ζητήστε τις παυσίπονες ενέσεις να έρχονται σε μορφή κεράσματος! (Επαναλαμβάνουμε, ωστόσο, πως ο πόνος δεν είναι εξίσου έντονος για όλες τις γυναίκες!). Μην αρνηθείτε τα υπόθετα»

Τόσο πριν όσο και μετά την καισαρική. Εκτός αν θέλετε να πάρετε μια γεύση και από φυσιολογικό «τοκετό» όταν θα έρθει η ώρα να πάτε στην τουαλέτα... Σηκωθείτε από το κρεβάτι το ταχύτερο δυνατό»

Όταν οι νοσηλεύτριες σας πουν να σηκωθείτε για να περπατήσετε μην το «παίξετε δύσκολη» όσο κι να πονάτε. Όσο πιο γρήγορα σηκωθείτε, τόσο πιο γρήγορα θα επαναφέρετε τον οργανισμό σας και θα αναλάβετε εξ ολοκλήρου τον νέο ρόλο σας ως μαμά. Έχετε κάποιον μαζί σας»

Έστω για το πρώτο βράδυ μετά τον τοκετό, θα χρειαστείτε κάποιον δίπλα σας, για να σας βοηθά με τα βασικά. Αν και αυτό, μάλλον, το έχετε ήδη στα υπ'όψιν! Η στιγμή που βγάζουν το μωρό και το ακουμπούν πάνω σου δεν περιγράφεται...»

Αξίζει κάθε πόνο, κάθε τουρτούρισμα, κάθε αγωνία... Το κακό είναι ότι τα χέρια σας θα είναι δεμένα στο κρεβάτι του χειρουργείου και δεν θα μπορείτε να το αγκαλιάσετε. Θα κάνετε, όμως, λίγη υπομονή ακόμα, μέχρι να ανεβείτε στο δωμάτιο και να έχετε το μωρό σας όλο δικό σας! mama365.gr

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη