Ένα δέντρο με… 40 διαφορετικούς καρπούς!!!

Ο καλλιτέχνης Sam Van Aken είχε την πρωτότυπη ιδέα να δημιουργήσει μια σειρά δέντρων τα οποία ονομάζει Δέντρα 40 Καρπών. Όπως λέει και το όνομά τους, δίνουν 40 είδη φρούτων με κουκούτσι όπως νεκταρίνια, κεράσια, αμύγδαλα, βανίλιες και ροδάκινα.

Το ιδιαίτερο αυτό εγχείρημα το κατάφερε με την τεχνική του φυτικού μοσχεύματος, αυτό, δηλαδή που οι γιαγιάδες μας έλεγαν μπόλιασμα. Το θέαμα των δέντρων την άνοιξη είναι μαγευτικό. Ανάλογα με τα μοσχεύματα που έχει χρησιμοποιήσει ο Sam, το δέντρο έχει όλες τις αποχρώσεις του ροζ, κόκκινου και άσπρου την άνοιξη, ενώ το καλοκαίρι προσφέρει απλόχερα τους καρπούς του.

Για να πετύχει αυτή την εξαιρετική ποικιλία σε ένα μόνο δέντρο, ο εμπνευστής της ιδέας τονίζει πως είναι απαραίτητο να κάνει συνεχώς εξορμήσεις στη φύση, ψάχνοντας όχι μόνο σε επαγγελματικά αγροκτήματα, αλλά και σε οικογενειακές φάρμες. Έτσι, ορισμένα από τα φρούτα των δέντρων του δεν τα βρίσκει κανείς στο εμπόριο.

Το μπόλιασμα είναι πολύ δύσκολο να πετύχει αλλά αξίζει τον κόπο. Ο Van Aken αφαιρεί ένα κλαδί από το δέντρο που θέλει να εντάξει στη σύνθεσή του, σκίζοντάς το στην ουσία. Έπειτα, ”σκίζει” ένα κλαδί από το δέντρο που αποτελεί τη βάση του και τοποθετεί σε εκείνο το σημείο το μόσχευμα, δένοντάς το. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται για πολλά κλαδιά. Το δέντρο-βάση στέλνει τους χυμούς του στα κλαδιά-μοσχεύματα κι αυτά, αν όλα πάνε καλά, θεραπεύονται κι αρχίζουν να ζουν ξανά, έχοντας γίνει πια μέρος του δέντρου.

Μέχρι τώρα, ο καλλιτέχνης-αγρότης έχει φτιάξει 16 ζωντανές συνθέσεις που κοσμούν μουσεία, πολιτιστικά και κοινοτικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Δηλώνει όμως πως το επόμενό του βήμα θα είναι να στολίσει με τα δέντρα του μια πόλη.

διαφορετικό

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη