10 τρόποι να ανακουφίσεις τον πονεμένο λαιμό και τον επίμονο βήχα...

Νιώσε πιο γρήγορα καλά Ο πονόλαιμος μπορεί να είναι το πρώτο σύμπτωμα ενός κρυολογήματος, μια παρενέργεια... καταπονημένων φωνητικών χορδών ή ένδειξη για κάτι πιο σοβαρό (όπως στρεπτόκοκκος). Παρά την αιτία, αυτό που σε ενδιαφέρει πρώτα όταν σε πονάει ο λαιμός σου είναι πώς θα ανακουφιστείς, γρήγορα. Μπορεί να μπεις στον πειρασμό να τρέξεις στο γιατρό σου, μερικές όμως από τις καλύτερες θεραπείες είναι σπιτικές και φάρμακα που δίνονται χωρίς συνταγή, λέει η Jeffrey Linder, M.D., παθολόγος στο Brigham and Women’s Hospital, στη Βοστόνη. Εδώ θα βρεις 10 εύκολες θεραπείες που μπορείς να δοκιμάσεις αν νιώθεις το λαιμό σου τραχύ, να σε γρατζουνάει όταν καταπίνεις ή απλά νιώθεις άρρωστη. Έτσι αντιμετωπίζεται ο πονόλαιμος: Αντιφλεγμονώδη Μία από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τον πονόλαιμο βρίσκεται πιθανότατα ήδη στο φαρμακείο του σπιτιού σου. Ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο χωρίς στεροϊδή που δίνεται χωρίς συνταγή γιατρού. Αυτά τα φάρμακα είναι συνδυασμός παυσίπονων και αντιφλεγμονωδών έτσι θα σε κάνουν να νιώσεις πιο γρήγορα καλύτερα και επίσης θα μειώσουν λίγο το πρήξιμο που σχετίζεται με τον πονόλαιμο”, λέει η Dr. Linder. “Αν εκτός από τα άλλα συμπτώματα έχεις και πυρετό θα σε βοηθήσει και σε αυτό”. Γαργάρες με αλατόνερο Αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως αν κάνεις αρκετές φορές τη μέρα γαργάρες με ζεστό αλατόνερο μπορεί να μειωθεί το οίδημα στο λαιμό και να μαλακώσουν οι βλέννες, βοηθώντας να απομακρυνθούν πιο γρήγορα ερεθιστικά στοιχεία ή τα βακτήρια. Η γενική οδηγία είναι να λιώσεις μισό κ.γλ. αλάτι σε ένα φλιτζάνι νερό. Αν το αλμυρό νερό είναι πολύ δυσάρεστο για σένα, δοκίμασε να προσθέσεις μια μικρή ποσότητα μελιού για να γλυκάνεις κάπως το μείγμα. (Απλά θυμήσου να φτύσεις το νερό μετά τις γαργάρες αντί αντί να το καταπιείς!)

3. Λαιμός που πονάει Παστίλιες και σπρέι Οι παστίλιες για το βήχα διεγείρουν την παραγωγή σάλιου, που μπορεί να βοηθήσει να παραμείνει ο λαιμός σου υγρός. Πολλές όμως από αυτές είναι εξίσου αποτελεσματικές με τις απλές καραμέλες για το λαιμό, λέει η Dr. Linder. Για παραπάνω όφελος, διάλεξε κάποιες με δροσιστικά ή καταπραϋντικά συστατικά, όπως μενθόλη ή ευκάλυπτος. Κάποια σπρέι που θα βρεις στο φαρμακείο έχουν παρόμοια δράση με τις δροσιστικές παστίλιες. Δεν θα θεραπεύσουν το λαιμό σου ούτε θα βοηθήσουν τον οργανισμό σου να καταπολεμήσει το κρυολόγημα, αλλά μπορεί να μουδιάσουν τον πόνο προσωρινά. Η φαινόλη, ένα συστατικό αυτών των σπρέι, είναι τοπικό αντισηπτικό και έχει επίσης αντιβακτηριακές ιδιότητες, λέει η Dr. Linder. Σιρόπι για το βήχα Ακόμη κι αν δεν έχεις βήχα (ακόμη) τα απλά σιρόπια που πωλούνται χωρίς συνταγή γιατρού στα φαρμακεία μπορούν να βοηθήσουν να μαλακώσει ο πονόλαιμος. Όπως οι σταγόνες και τα σπρέι, δημιουργούν μια επίστρωση στο λαιμό και προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο.

Αν κινείσαι με το αυτοκίνητο, βεβαιώσου πως το σιρόπι δεν προκαλεί υπνηλία. Αν όμως έχεις πρόβλημα να κοιμηθείς εξαιτίας του πόνου, ζήτησε από το φαρμακοποιό σου μια φόρμουλα με παυσίπονο και αντισταμινικό που θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις. Έχε από κοντά την εχινάκεια Υγρά Είναι πολύ σημαντικό να μένεις ενυδατωμένη, ειδικά αν είσαι άρρωστη και ο λαιμός σου είναι ερεθισμένος”, λέει η Dr. Linder. “Θα πρέπει να πίνεις τόσο υγρά ώστε τα ούρα σου να έχουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα ή να είναι άχρωμα. Τα υγρά βοηθούν την αποβολή των βλεννών και ο οργανισμός σου καταπολεμά πιο αποτελεσματικά βακτήρια και ερεθιστικά όπως τα αλλεργιογόνα αλλά και τα συμπτώματα του κρυολογήματος”.

Το τι θα πιεις εξαρτάται από σένα. Το νερό είναι πάντα καλό (και τα παγάκια!), αλλά μπορείς επίσης να πίνεις κάτι ελαφρώς γλυκό, όπως νερωμένο χυμό φρούτων ή κάτι αλμυρό όπως ζωμό κοτόπουλου. Τσάι Βαρέθηκες να πίνεις νερό; Ένα ζεστό φλιτζάνι ρόφημα από βότανα ή τσάι προσφέρει άμεση ανακούφιση στον πονεμένο λαιμό. Επιπλέον, το τσάι -είτε είναι μαύρο, είτε πράσινο είτε λευκό- περιέχει αντιοξειδωτικά που θεωρούνται πως ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμούν τις λοιμώξεις.

Για μια επιπλέον τόνωση, πρόσθεσε ένα κουταλάκι μέλι. Δίνει καλύτερη γεύση στο ρόφημα και οι αντιβακτηριακές του ιδιότητες μπορεί να σε βοηθήσουν να συνέλθεις πιο γρήγορα. Κοτόσουπα Και ένα μαμαδίστικο γιατρικό για τα κρυολογήματα. Η κοτόσουπα μπορεί επίσης να ανακουφίσει έναν πονεμένο λαιμό. “Το νάτριο στο ζωμό μπορεί να διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να νιώσεις καλά πίνοντάς τον”, λέει η Dr. Linder. Η σούπα έχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα όταν είσαι άρρωστη: όταν πονάει και είναι ερεθισμένος ο λαιμός σου, η κατάποση μπορεί να είναι επώδυνη. Έτσι οι υγρές τροφές θα σου εξασφαλίσουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι για να καταπολεμήσεις τη λοίμωξη. Μαλακά ζαχαρωτά Παρότι τα στοιχεία δεν είναι πολύ ισχυρά, ο χυμός από το φυτό αλθαία (marshmallow plant) χρησιμοποιείται εκατοντάδες χρόνια (συνήθως σε μορφή ροφήματος) για την θεραπεία του βήχα, του κρυολογήματος και του πονόλαιμου. Και παρότι το αληθινό marshmallow δεν έχει και τόση σχέση με το γνωστό μαλακό ζαχαρωτό που πήρε το όνομά του, και τα δύο μπορεί να διαθέτουν ιδιότητες κατά του πονόλαιμου. Σύμφωνα με ανέκδοτες αναφορές, τα γνωστά marshmallow μπορεί να μαλακώσουν τον πονόλαιμο, πιθανότατα χάρη στο ζελατινώδες τους στρώμα. “Δεν είναι το πιο εξωφρενικό πράγμα στον κόσμο”, λέει η Dr. Linder. Και αν ο λαιμός σου είναι πραγματικά πρησμένος και δεν μπορείς να καταπιείς τίποτε, καταλαβαίνω πώς κάτι γλιστερό και γλυκό σαν το marshmallow μπορεί να σου προσφέρει κάποια ανακούφιση”. 5. Πάρε βιταμίνη C (πολλή) Ξεκούραση Μπορεί να μην είναι η πιο γρήγορη λύση, αλλά λίγη ξεκούραση είναι πιθανότατα το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για να καταπολεμήσεις τη μόλυνση που σου προκάλεσε τον πονόλαιμο, λέει η Dr. Linder. Η μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων πονόλαιμου οφείλεται στον ιό του κρυολογήματος και γνωρίζουμε πως δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι να καταπολεμήσεις μια ίωση”, λέει. “Η ξεκούραση θα βοηθήσει να καταπολεμήσεις τον ιό ώστε να γίνεις πιο γρήγορα καλά”. Αντιβιοτικά Κάθε τόσο, περίπου 10% στις περιπτώσεις στους ενήλικες, ένας πονόλαιμος προκαλείται από μια βακτηριακή λοίμωξη όπως είναι ο πυογενής στρεπτόκοκκος.

Αν και μόνο αν, κάνεις εξέταση και βγει θετική για στρεπτόκοκκο ή άλλη βακτηριακή μόλυνση, ο γιατρός σου θα πρέπει να σου δώσει αντιβίωση. (Αν πάρεις αντιβίωση για πονόλαιμο που προκαλείται από ιό, δεν θα είναι αποτελεσματική.) Θυμήσου επίσης να πάρεις όλη τη δόση της αντιβίωσης που θα σου δώσει ο γιατρός, ακόμη κι αν νιώσεις καλύτερα μετά από μερικές μέρες.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη